Start /  DIN LÖN /  Lönestatistik /  Sommarjobb och lön

Här kan du jämföra din sommarjobbslön med andra DIK-studenters. Glöm inte fylla i vad du själv tjänar på ditt sommarjobb, det är till hjälp för andra som vill ha koll på löneläget.

Det är svårt att ge lönerekommendationer för sommarjobb, dels för att kvalifikationsnivåerna är så olika, dels för att det finns så lite lönestatistik att grunda rekommendationerna på. Dessutom är det ju stor skillnad i erfarenhet och meriter mellan en student som nyss påbörjat sin akademiska utbildning och en som nästan är klar med examen.

DIK rekommenderar en ingångslön på 29 000 kronor i månaden. Den rekommendationen gäller för DIK-medlemmar som fått sitt första kvalificerade jobb efter avslutade studier. För sommarjobbande studenter blir lönerekommendationen naturligtvis lägre, eftersom de som regel inte har någon färdig examen, men ett råd dig som studentmedlem är att inte sälja din kompetens för billigt.

På sajten sommarjobb.se finns en sammanställning över vad olika svenska kommuner betalade år 2009 i timlöner till sommarjobbande ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Skillnaderna är stora. Danderyds kommun utanför Stockholm betalade 100 kr i timmen till en 19-årig sommarjobbare medan Malmö hamnade på den absolut lägsta motsvarande nivån med 40 kr i timmen.

Som sommarjobbande universitets- eller högskolestudent bör du normalt ligga över dessa nivåer när du förhandlar om din sommarjobbslön, i synnerhet om dina arbetsuppgifter är kvalificerade och om du är i slutet av dina studier.