Start /  Nyheter /  Åtgärder för friskare arbetsplatser
23 2016
AUG
Arbetet inom statlig sektor kommer att fokusera på faktorer i arbetsmiljön som leder till en hälsosam arbetsmiljö och välbefinnande, så kallade friskfaktorer.

Friskfaktorer i fokus i fredagens överenskommelser.
Foto: Shutterstock

Ett långsiktigt arbete för att motverka ohälsa och minska sjukskrivningarna, det blev resultatet när arbetsmarknadens parter ställdes inför förslaget om hälsoväxling.

I fredags överlämnade AkademikerAlliansen, där DIK ingår, tillsammans med SKL och övriga arbetstagarorganisationerna en gemensam avsiktsförklaring med åtgärder för friskare arbetsplatser inom kommun och landsting, till regeringen.

– Jag tycker det är bra att parterna tar sitt ansvar och att problemet kan hanteras inom den svenska modellen, säger Stina Hamberg som är utredare på DIK.

Åtgärdspaketet har tagits fram med anledning av förslaget om hälsoväxling.

Hälsoväxlingen kan dras tillbaka

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har tidigare aviserat att förslaget om hälsoväxling ska dras tillbaka om arbetsmarknadens parter kan komma överens om åtgärder som kan minska sjukfrånvaron.

– Det är positivt om förslaget om hälsoväxling dras tillbaka då det var ett förslag som ingen egentligen gillade, säger DIK:s förhandlingschef Magnus Berg.

I förslaget om hälsoväxling ville regeringen bland annat att arbetsgivaren skulle betala en särskild sjukförsäkringsavgift om 25 procent av arbetstagarnas sjukpenning från och med sjukskrivningens dag 91. Förslaget har mött hård kritik, framför allt från arbetsgivarsidan.

Även inom det statliga avtalsområdet presenterades en avsiktsförklaring i fredags.

Kommentarer:

  1. 2016-08-26
    Av: Kristina Runklint

    Det är 15 år sedan jag kraschade av stressen. Nu lät det som nåt skall göras åt arbetsmiljön för DIK:are. -Som jag väntat! Och så fattar jag inte VAD skl och dik tänker göra?!!?

 

Lägg till ny kommentar:

Prenumerera på kommentarer
DIK:s kommentarspolicy