Start /  Nyheter /  DIK ansluter sig till uppropet
06 2016
OKT
Attila Rostoványi, DIK, vill se en Nazifri Bokmässa 2017.

DIK:s förbundsordförande Attila Rostoványi ser gärna att fler skriver under uppropet.
Foto: Anders Haglund

Under parollen ”En nazifri Bokmässa 2017” har över hundra författare, publicister och förläggare protesterat mot Bokmässan i Göteborg. Nu ansluter sig DIK till kritiken.

DIK ser med oro på den samtid som nu utmanar den svenska demokratin i grunden, där den grundlagsskyddade åsikts- och yttrandefriheten är hotad. Extrema åsikter som inte har sin utgångspunkt i föreställningen om alla människors lika värde saluförs kraftfullt på olika sätt. Med anledning av detta väljer DIK att ansluta sig till uppropet för en nazifri bok- och biblioteksmässa i Göteborg.

– Vi tar avstånd ifrån extrema ideologier som inte godtar tesen om alla människors lika värde oavsett om de är av politisk eller religiös karaktär och det bör markeras på lämpligt sätt, säger DIK:s förbundsordförande Attila Rostoványi.

Bakgrunden till uppropet är att Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg tillät den högerextrema tidningen Nya Tider att medverka på mässan. Det ledde till en intensiv debatt som resulterat i att över hundra kulturarbetare har uppmanat Bok- och biblioteksmässan att inte låta odemokratiska krafter ställa ut nästa år. Uppropet finns digitalt om fler vill ansluta sig och skriva under. Namnunderskrifterna kommer att överlämnas till mässans arrangörer.

Uppropet hittar du här: upprop.nu/NVUT

Attila Rostoványi

ordförande

Kontaktuppgifter:
08-480 040 04
attila.rostovanyi@dik.se

Kommentarer:

 1. 2016-11-24
  Av: Andreas

  Bra! Det är stor skillnad på att tysta någon och att inte ge dem en megafon och en arena. Demokrati och tolerans kan inte vara självutplånande, det ligger i dess natur att stå upp MOT intolerans och demokratins nedmontering. Det verkar ofta ligga ett missförstånd där, att man måste tolerera fascism och andra odemokratiska yttringar annars är man inte tolerant och demokratisk själv. Så fungerar det såklart inte. Det är ju just de som måste motarbetas. Bra att låta mässan vara öppen, välkomnande och ett tryggt rum - fritt från människohat och förtryck! Det ska vara en plats där även minoriteter får plats utan att känna sig hotade.

 2. 2016-11-08
  Av: DIK:s förbundsstyrelse

  Hej och tack för din kommentar. Vad tråkigt att du känner dig besviken. Den här typen av frågor är förstås alltid en svår balansgång. Självklart ska åsikter kunna bemötas och kritiseras men att säga nej till medverkan på Bok- och biblioteksmässan för Nya tider eller andra organisationer som sprider åsikter som inte är förenliga med uppfattningen om alla människors lika värde är inte att vara odemokratisk. Bok- och biblioteksmässan är inte en offentlig arena och det är mässan som väljer vilka som får eller inte får delta. DIK står bakom FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och det är mot bakgrund av det som beslutet att ställa sig bakom uppropet har tagits. Vänliga hälsningar, DIK:s förbundsstyrelse

 3. 2016-10-19
  Av: K Gustavsson

  Nej fy vad besviken jag blev på er nu. Det är självklart att vi måste bekämpa odemokratiska krafter på alla sätt vi kan, men genom att själva agera odemokratiskt och arbeta för att tysta och inskränka på det finaste vi har, yttrandefrihet och tryckfrihet? Nej, då är vi inte mycket bättre själva! Många av DIK:s medlemmar jobbar dagligen med frågor som rör dessa grundlagsskyddade rättigheter och vi borde vara företrädare för dessa, hur illa vi än tycker om det som trycks och yttras. Låt oss bemöta dem med att själva yttra oss och trycka våra åsikter, inte genom att stänga ute och tysta ner. Då är det vi som är odemokratiska. Hälsningar Arkivarie K Gustavsson

 

Lägg till ny kommentar:

Prenumerera på kommentarer
DIK:s kommentarspolicy