Start /  Nyheter /  Ge Arbetsförmedlingen ett nytt uppdrag
04 2015
FEB

Karin Linder, DIK:s ordförande

Arbetsförmedlingens matchningsuppdrag blir allt viktigare i omställningen mellan det gamla och det nya i arbetslivet. Får Arbetsförmedlingen möjlighet att arbeta med alla arbetssökande kan den återigen bli en viktig och relevant aktör på den svenska arbetsmarknaden.

Nyligen kom beskedet att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson slopar Alliansregeringens översyn av Arbetsförmedlingen. Anledningen är enligt Johansson att läget för myndigheten är alltför akut för att invänta utredningsresultaten.

I Dagens Samhälle instämmer Karin Linder, DIK:s ordförande tillsammans med Sofia Larsen, ordförande Jusek,  – två fackförbund som tillsammans organiserar 100 000 akademiker inom alla sektorer på arbetsmarknaden – i arbetsmarknadsministerns oro. Myndighetens problem behöver hanteras skyndsamt. Arbetsförmedlingen kommer att under 2015 arbeta med att förbättra matchningen på arbetsmarknaden. Det är något som både DIK och Jusek har efterfrågat under en längre tid.

En förbättrad matchning tror vi är nödvändig för att Arbetsförmedlingen ska återvinna förtroendet bland akademiker, men även i samhället i stort. Vi hade dock önskat att utredningen, parallellt med de aviserade förändringarna, hade fått fortsätta arbetet med att se över Arbetsförmedlingens organisation och styrning.

Läs hela debattinlägget på dagens samhälle.se>>