Start /  Nyheter /  Så lyckas du med en förhandling
09 2016
SEP
Elaine Eksvärd 29 september

Retorikexperten Elaine Eksvärd är först ut i DIK:s satsning #DIKsessions.
Foto: Jesper Anhede

I höst satsar DIK på kunskapsutbyte för de som arbetar med kommunikation. Det sker med seminarier och en nystartad podd. En av de medverkande är retorikexperten och författaren Elaine Eksvärd, som hjälper dig att bli en bättre förhandlare.

Elaine tipsar

– så blir du  en bättre förhandlare:

1. Se det inte som en förhandling, utan se det som en försäljning av dina argument.
2. Spegla motpartens kroppsspråk.
3. Lyssna först, prata sen.
4. Sänk tonen i slutet av meningarna.
5. Ge komplimanger till motpartens frågor, som ”bra fråga”, ”intressant åsikt”.

I slutet av september startar DIK en satsning på kunskapsutbyte och kompetens-utveckling för de som arbetar med kommunikation – #DIKsessions. Syftet är att stärka kommunikatörer och ge dem möjlighet att utvecklas i sin yrkesroll. Det sker med fördjupningar i olika ämnen i seminarier, poddar och artiklar.

– Vi startar med fyra seminarier och sju poddavsnitt med olika teman som är relevanta för kommunikatörernas arbetsmarknad – såväl idag som i framtiden. Seminarierna är interaktiva och ger möjlighet till att diskutera. Men det är också en mötesplats där människor i kommunikationsbranschen får möjlighet att utöka sitt nätverk, säger DIK:s marknads- och kommunikationschef Anna Fairbrass.

Lär dig löneförhandla med chefen

På det första seminariet kommer retorikexperten Elaine Eksvärd att lära ut knep för att bli en bättre förhandlare.

Elaine Eksvärd är ett välkänt namn inom retorik och anlitas ofta av medier som expert och för att kommentera politikers framträdanden. Hon är grundare och vd för en retorikbyrå som erbjuder medieträning och kurser i presentationsteknik bland annat.

Många kan känna obehag inför en förhandling oavsett om det handlar om att argumentera med sin partner eller löneförhandla med chefen. Det bottnar i fel förväntning på vad en förhandling egentligen är, menar Elaine Eksvärd.

– De flesta ser en boxningsring framför sig där man ska vinna med slagkraftiga argument. De borde istället se det som att de presenterar ett attraktivt förslag, som en guide som vill göra en bra visning av sitt förslag. Det handlar inte om att besegra någon, utan att vinna över personen du förhandlar med till din sida.

Kan alla verkligen bli en bra förhandlare? Ja, menar Elaine Eksvärd, men de som är ”monologmonster” har sämre förutsättningar.

– De tycker bättre om att lyssna på sin egen röst, när förhandling faktiskt handlar om att lyssna. Ställ frågor som visar att du är både påläst och intresserad av vad den andra har för intressen, och matcha sedan det med dina förslag.

Studera diplomatiska förhandlare

Det går att träna sig till att bli en bättre förhandlare genom att studera andra diplomatiska förhandlare.

– Riktigt bra förhandlare är oftast omtyckta. Fundera på hur du skulle kunna göra likadant – att både lyckas med förhand-lingen och vara omtyckt. Försök att ha samma retorik som du har med familj och vänner när ni umgås så att det blir en avslapp-nad stämning. Spegla den du pratar med och känn av läget. Det handlar om att inte vara varken för aggressiv eller för passiv, säger Elaine Eksvärd.

Men, menar Elaine Eksvärd, ha inte politiker som retorisk förebild för då kommer du att bli en ”floskelgeneral”.

– Politiker gör helt fel när de argumenterar. Jag har ingen aning varför.

Seminarier och podd om kommunikation

Den 29 september är det dags för det första av fyra inplanerade #DIKsessions, där Elaine Eksvärd utvecklar sina tankar om hur du lyckas med en förhandling. Du som inte kan vara på plats kan se seminariet i efterhand på dik.se. En podd på samma tema kommer också att släppas i samband med seminariet.

Kommentarer:

  1. Inga kommentarer sparade.

    Bli först med att kommentera artikeln ovan!

 

Lägg till ny kommentar:

Prenumerera på kommentarer
DIK:s kommentarspolicy