Start /  Nyheter /  Tidigare DIK-ordförande ny riksarkivarie
29 2016
SEP

Alice Bah Kunke utser Karin Åström Iko till ny riksarkivarie och chef för riksarkivet.

Regeringen har utnämnt DIK:s tidigare ordförande Karin Åström Iko till ny riksarkivarie och chef för riksarkivet.

Kultur- och demokratiministern Alice Bah Kunke har utsett Karin Åström Iko till ny riksarkivarie och chef för riksarkivet. Karin Åström Iko har lång och gedigen erfarenhet av svenskt arkivväsende. Hon har fram till nu varit divisionschef vid Riksarkivet och ställföreträdande riksarkivarie. Sedan april 2016 är hon tillförordnad riksarkivarie. Tidigare har hon bland annat varit chef för Riksarkivets avdelning Krigsarkivet.

– Jag är jättestolt och faktiskt lite rörd för det här är ett stort förtroende jag har fått från regeringen. Vi är navet i förvaltningen och i kulturarvet och det finns stora utmaningar, men jag ser mer stor glädje fram emot att jobba med de här frågorna, säger Karin Åström Iko.

Under 16 år var Karin Åström Iko också engagerad i DIK. Först som ordförande för dåvarande Arkivariefacket och sedan som förbundsordförande för hela DIK under åren 2003-2009. Hon har länge varit engagerad i arkivbranschens förnyelse och bland annat varit ordförande för utmärkelsen Årets arkiv.

– Vi har sökt en person med gedigen erfarenhet från kulturarvsområdet samt med förmåga att leda en stor och komplex myndighet som Riksarkivet. Alla dessa kompetenser och mer därtill finns hos Karin Åström Iko, kommenterar kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke utnämningen.

Riksarkivet är en myndighet som har särskilt ansvar för den statliga arkivverksamheten och för arkivvården i landet. De ska kontrollera den offentliga arkivverksamheten och ha nationell överblick över arkivfrågorna. De har cirka 500 anställda och bedriver verksamhet på flera platser i landet.

Karin Åström Iko blir den första kvinnliga riksarkivarien under Riksarkivets närmare 400 år långa historia.

Kommentarer:

  1. Inga kommentarer sparade.

    Bli först med att kommentera artikeln ovan!

 

Lägg till ny kommentar:

Prenumerera på kommentarer
DIK:s kommentarspolicy