Cv

Intressanta rubriker och en snygg layout gör ett cv mer lättöverskådligt.

Om du slår på cv-mall på nätet får du tusentals förslag på hur du kan strukturera och formulera ditt cv. Välj en form som passar dig bäst så att den representerar dig. Det viktiga är att det som är mest väsentligt om dig kommer fram.

Urvalet går fort
Det du visar i ditt cv behöver du inte berätta ytterligare om i resten av ansökan. Ofta tar det mindre än en minut innan arbetsgivaren har bestämt sig för om du ska gå vidare i ansökningsprocessen eller inte, därför är det viktigt att det är lättläst. Arbetsgivaren måste snabbt få fram den mest relevanta informationen om dig.

Det finns olika svårigheter med att skriva cv, är du yngre kan det vara svårt att lista erfarenheter och är du lite äldre kan det tvärtom finnas mycket att välja mellan. Det du väljer att ta med ska vara väsentligt för jobbet som du söker, även jobberfarenheter inom helt andra områden har du lärt dig något av och kan vara relevant för jobbet.

Förslag på rubriker till ditt cv:

Profil/kompetensprofil
Arbetslivserfarenheter/Arbetslivserfarenhet i ett urval
Utbildning/formella kvalifikationer
Kompetensutveckling/kurser
Språkkunskaper
Digital kompetens/dina datakunskaper
Särskilda intyg/utmärkelser
Utlandserfarenheter
Ideella arbeten/extra arbeten
Fritidsintressen/personliga intressen
Övrigt
Referenser

Tips: Kom ihåg att du själv väljer det innehåll som representerar dig bäst. Känns det onaturligt, så upplevs också det som onaturligt av läsaren.

Som medlem i DIK kan du få gratis cv granskning av Karriärservice, välj den tid som passar dig bäst via Boka tid och skicka in ditt cv till karriar@dik.se. Bifoga gärna platsannonsen eller en kort beskrivning på vad det är för jobb du söker.

Checklista cv  

  • Cv ska alltid skrivas i omvänd kronologisk ordning.
  • Det mest aktuella ska stå högst upp. 
  • Lägg fokus på befattning, därefter arbetsgivare och tidsperiod. Om du har stora tidsluckor, rådgör med DIK:s karriärcoacher.
  • Skriv dina kontaktuppgifter i sidhuvud eller sidfot.
  • Ha luft mellan stycken för att göra texten lättläst.
  • Undvik VERSALER och kursiv text.
  • Ta bara med meriter som är relevanta för det jobb som du söker.