Start /  YRKE & KARRIÄR /  KARRIÄRSERVICE /  Karriärguiden /  Jobbansökan /  Fånga din kompetens /  Baklängesintervju

För att veta vad ett jobb innebär måste du fråga de som vet.

Saknar du information om vad ett jobb innebär eller behöver du inspiration för att skapa en ansökan? Det bästa sättet att få reda på detta är att fråga någon som vet, med andra ord en person som har det jobbet.

  1. Föreställ dig ett drömjobb.
  2. Sök reda på en person som har det drömjobbet.
  3. Kontakta drömjobbaren och be om en lunch eller fika för att du ska intervjua personen om dennes arbetsuppgifter, kompetenser och erfarenheter.

Det svåraste med denna metod brukar vara det tredje steget, att kontakta personen och be om ett möte. När du väl har gjort detta kommer du att upptäcka att det inte var så farligt, de flesta säger ja eftersom att de kanske känner igen sig i din situation, blir smickrade av att någon är intresserade av dem ur det perspektivet eller inser att du är en eventuell framtida kollega och ser möjligheterna med nätverk.

Ta chansen
När du väl har chansen att möta denne person ställ då alla frågor du har om jobbet. Vilka kompetenser krävs? Vilka arbetsuppgifter består jobbet av? Hur anställer man inom dennes organisation? Har drömjobbaren några goda råd att ge dig?

Tips: Läs Torild Carlssons bok Äntligen måndag! för ytterligare inspiration. Hemsida.