Vilket är Årets bibliotek 2018?

Kronan bibliotek i Trollhättan är Årets bibliotek 2018. Priset som består av ett stipendium om 25 000 kronor delades ut på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg.

Tema för 2018 var demokrati och juryns motivering löd:

”Kronan bibliotek i Trollhättan verkar i ett område med många utmaningar, men alltid med ett starkt och outtröttligt fokus på att hitta och använda de många möjligheter som också finns där. Genom ett lustfyllt arbete med spelifierad läsning engagerar man inte bara barn och ungdomar, utan även deras föräldrar och ger dem alla en varm och välkomnande relation till det officiella Sverige. Här integreras och entusiasmeras. Här lever och andas man demokrati. Och alltihop med en kreativitet och ett engagemang som andra delar av samhället har mycket att lära av.”

– Det här känns så fantastiskt roligt och det är också otroligt viktigt för Kronogården. Jag är jättestolt över det här och alla som arbetar på Kronan bibliotek och som gjort det här möjligt, säger Marie Eriksdotter, biblioteksföreståndare på Kronan bibliotek i Trollhättan.

Juryn var enig – och även i omröstningen som var öppen för allmänheten valdes Kronan bibliotek i Trollhättan till Årets bibliotek 2018.

– Det görs fantastiska saker på många bibliotek runt om i Sverige varje dag, men på Kronan bibliotek i Trollhättan omsätter man vilja, entusiasm och engagemang till läslust, integration och demokrati i bästa möjliga form. Därför är de Årets Bibliotek 2018, säger Anna Troberg, ordförande i DIK och juryordförande.

Jury 2018

Anna Troberg, juryordförande och ordförande i DIK
Gunilla Herdenberg, riksbibliotekarie
Ann ”Arga bibliotekstanten” Lindberg, sociala medier-profil
Svante Weyler, förläggare

Nytt för i år: Du är den femte jurymedlemmen 

Folkets röst väger lika tungt som en jurymedlems röst.

Årets tema

Demokrati. Att sätta demokratin i fokus för årets pris är självklart. Biblioteken har en central demokratisk funktion i samhället och också i uppdrag att främja det demokratiska samhällets utveckling.

Om Årets bibliotek

Varje år sedan 1986 utser DIK Årets bibliotek. Utmärkelsen delas ut på Bok- och biblioteksmässan i september månad. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor. Juryn välkomnar anmälningar från hela biblioteksvärlden. Under åren har olika slags bibliotek fått utmärkelsen: folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, sambibliotek.

Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället.

För frågor om Årets bibliotek mejla till aretsbibliotek@dik.se.