Bra att veta om ditt medlemskap i DIK

Här hittar du praktisk information om ditt medlemskap som kan vara bra att känna till.

Som medlem i DIK får du stöd att gå framåt i arbetslivet – och hjälp när du stöter på problem. Hos oss gäller dina förmåner redan från första dagen av ditt medlemskap.

DIK:s Frågeforum
Få svar på dina frågor direkt i DIK:s frågeforum!

Du väljer hur du vill betala din medlemsavgift

Din medlemsavgift beror på främst två saker: vad du gör och hur mycket du tjänar. Du får en faktura per post en gång i månaden och debiteras en fakturaavgift på 35 kronor. Ett enklare sätt att betala (där du också slipper fakturaavgiften) är att välja att betala med e-faktura eller autogiro, läs mer nedan. Aktuella medlemsavgifter ser du när du ansöker om medlemskap

Avdragsgill medlemsavgift

Skattereduktionen för fackföreningsavgift återinfördes den 1 juli 2018 men avskaffades igen den 1 april 2019.

De innebär att för:

  • inkomstår 2018 kan du få skattereduktion för fackföreningsavgifter som du har betalat från och med den 1 juli 2018
  • inkomstår 2019 kan du få skattereduktion för fackföreningsavgifter som du har betalat före den 1 april 2019.

Skattereduktion medges med 25 procent av den sammanlagda fackföreningsavgiften under året om den sammanlagda avgiften har varit minst 400 kronor. Du behöver inte göra någonting för att få skatteavdraget, DIK skickar automatiskt kontrolluppgift till Skatteverket. 

Om du inte vill att DIK ska lämna kontrolluppgift till Skatteverket för dina inbetalda medlemsavgifter ska du kontakta medlemsservice via fraga@dik.se senast den 25 januari 2020.

Läs mer om skattereduktion för fackföreningsavgift hos Skatteverket

Autogiro

Med autogiro dras medlemsavgiften automatiskt från ditt konto på rätt dag varje månad till vårt bankgiro 570-2766 (observera att detta bankgironummer inte är samma som det du betalar till via avi). Om din bank vill att du anger betalarnummer ska du skriva ditt 10-siffriga personnummer utan bindestreck.

Du behöver inte hålla reda på datum och slipper pappersfakturor. Det enda du behöver göra är att logga in på din internetbank och göra en ansökan. Vill du avsluta ditt autogiro hör du av dig till din bank eller kontaktar oss.

E-faktura

Med e-faktura får du fakturan direkt till din internetbank och slipper pappersavier och fakturaavgifter. Alla uppgifter så som OCR-nummer, betalningsdatum och belopp är redan förifyllda. Det enda du behöver göra är att godkänna att den ska betalas. 

Så här ansluter du dig:

  1. Logga in på din internetbank
  2. Välj e-faktura
  3. Sök på DIK
  4. Markera DIK och följ instruktionerna

Om du vill byta från annat fackförbund

Är du ansluten till ett annat fackförbund och vill byta till DIK? Följ dessa steg så är du snart hemma. Här skickar du din ansökan till oss. När du fått bekräftelse på ditt medlemskap i DIK kontaktar du ditt nuvarande förbund och ber att få gå ur. Då slipper du dubbla medlemsavgifter.

Vårt mål är att du ska trivas hos oss oavsett om du är anställd, chef, egenföretagare eller student.

Vill du vara med i flera fackförbund?

Som medlem i DIK kan du också vara medlem i SULF eller Naturvetarna och endast betala en medlemsavgift i månaden. Du behöver gå med i båda förbunden men meddela att du vill vara dubbelansluten. Om du vill vara med i både DIK och SULF, är det SULF som du betalar avgiften till. När det gäller dubbelanslutning till DIK och Naturvetarna är det istället DIK som du betalar till. Kontakta fraga@dik.se om du vill veta mer.

Om du byter jobb

Ska du byta jobb men vill vara kvar i DIK? Det är inga problem, så länge du har ett yrke inom kommunikation och kultur. Många fackförbund är bundna till vissa branscher eller sektorer, men det är inte DIK. Det är din roll som är viktig, inte var du jobbar.

Om din arbetsgivare har andra kollektivavtal

Du kan vara med i DIK även om din arbetsgivare har avtal med ett annat fackförbund. Din arbetsgivares kollektivavtal gäller även för dig. Din arbetsgivare ska också förhandla med DIK vid förändringar. Är ni flera på arbetsplatsen som är med i DIK och/eller andra Saco-förbund kan ni bilda en egen Saco- eller Akademikerförening för att öka möjligheten att påverka.

Om du vill gå ur DIK

Vårt mål är att du ska trivas hos oss oavsett om du är anställd, chef, egenföretagare eller student. Skulle du av någon anledning vilja avsluta ditt medlemskap – då gör du det här. Du har en månads uppsägningstid. Om du till exempel begär utträde i maj, betalar du medlemsavgift juni ut. Har du autogiro kommer vi att se till att det avslutas.

Är du också medlem i Akademikernas a-kassa väljer du själv om du vill vara kvar eller gå ur.

Information om utträde på Akademikernas a-kassas webbplats

Missa ingenting
Hos oss gäller dina medlemsförmåner redan från första dagen du går med. Gå med idag så missar du ingenting.