Överbibliotekarie

Göteborgs universitetsbibliotek är ett av landets största bibliotek. Det består av sju bibliotek med olika ämnesinriktningar. Universitetsbiblioteket svarar i första hand för informationsförsörjningen vid Göteborgs universitet, men har också ett nationellt och regionalt ansvar.

Kontaktpersoner

Ingela Papinski, Rekryteringskonsult på Source

Tfn: 0705 – 76 18 76

Mattias Goksör, prorektor vid Göteborgs universitet,

Tfn: 031-786 00 00

Amanda Hansson, personalhandläggare

Tfn: 031-786 48 44

Universitetsbiblioteket har en organisatorisk uppdelning i tre större biblioteksområden: Biomedicinska biblioteken, Humanistiska biblioteken och Samhällsvetenskapliga biblioteken. Dessa biblioteksområden består totalt av sju fysiska bibliotek och ett studietorg. Förutom biblioteksområdena finns också enheterna Bibliotekskansli samt Digitala tjänster. Framtiden för universitetsbiblioteket innebär intressanta utmaningar, till exempel att anpassa bibliotekets tjänster efter de förändringar inom vetenskaplig kommunikation som den ökande fokuseringen på öppen tillgång för med sig samt att planera inför byggandet av ett nytt bibliotek som blir det första i Sverige som använder automatiserad bokförvaring. En annan utmaning är att universitetsbiblioteket kommer att vara värd för en ”data access unit” och därmed arbeta nära forskarna under hela deras karriär.

Arbetsuppgifter

Som överbibliotekarie ansvarar du för att leda hela biblioteksverksamheten på Göteborgs universitet. Verksamheten omfattar ca 200 personer och du har totalt ekonomi-, personal- och resultatansvar. Din ledningsgrupp består av representanter från de fem organisatoriska enheterna och du har ett brett spektrum av arbetsuppgifter – allt från digitalisering och hantering av kulturarv till att säkerställa att studenter med särskilda behov får stöd.

Du ansvarar vidare för att utveckla bibliotekets kontaktnät både nationellt och internationellt samt utvecklingen av samverkansformerna internt inom Göteborgs universitet. Du har förståelse för bibliotekets roll för ett lärosäte med stor bredd, och kan bemöta forskare från diametralt skilda verksamheter på ett bra sätt. Du ser också utmaningen och har intresset för att arbeta med digitaliseringen av bibliotekstjänster samt tillgängliggörandet av forskningsdata på ett nyskapande sätt.

Som överbibliotekarie rapporterar du direkt till rektor och är representant i rektors ledningsråd, där du också deltar i universitetets utveckling i stort. Biblioteksnämnden, som behandlar övergripande frågor som rör verksamheten och policies, är rådgivande till överbibliotekarien.  

Kvalifikationer

Vi söker dig som har relevant akademisk examen och flerårig erfarenhet av kvalificerat ledarskap inom biblioteksvärlden, gärna från ett vetenskapligt bibliotek. Du har förmåga att skapa visioner, strategier och driva biblioteksfrågor på ett mer övergripande plan. Som överbibliotekarie har du ansvar för en stor organisation, det krävs därför att du har erfarenhet av att leda andra chefer. Du har också kunskap om budgetprocessen och erfarenhet av att driva systematiskt arbetsmiljöarbete. Dessutom har du erfarenhet av att arbeta med digitalisering av bibliotekstjänster.

Det krävs att du har tidigare erfarenhet av att ha representerat en större organisation samt att du har varit talesperson och frontfigur. Du är samarbetsorienterad och har förmåga att skapa förtroendefulla relationer i såväl interna som externa kontakter. Du behärskar svenska och engelska flytande i tal och skrift.

Som person ser du helheter och verksamheten i ett större perspektiv. Som ledare inger du förtroende genom din förmåga att motivera och engagera dina medarbetare för att effektivt nå verksamhetens vision och mål. Du tänker strategiskt och har ett brett perspektiv på olika frågor. Du kommunicerar på ett tydligt sätt både med enskilda medarbetare men även mot hela verksamheten. Du kan arbeta självständigt och är van att säkerställa att budskap når fram och att förväntningarna är klara.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningen är på heltid med placering tills vidare vid universitetsbiblioteket. Provanställning kan komma att tillämpas. Tillträde enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Rekryteringskonsult Ingela Papinski på Source, tel. 0705 – 76 18 76, e-mail: ingela.papinski@source-executive.se.

Mattias Goksör, prorektor vid Göteborgs universitet, 031-786 00 00

Amanda Hansson, personalhandläggare 031-786 48 44 amanda.hansson.2@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Sista ansökningsdatum

9 augusti

Ort

Göteborg

Kontaktpersoner

Ingela Papinski, Rekryteringskonsult på Source

Tfn: 0705 – 76 18 76

Mattias Goksör, prorektor vid Göteborgs universitet,

Tfn: 031-786 00 00

Amanda Hansson, personalhandläggare

Tfn: 031-786 48 44