Universitetsadjunkt i biblioteks- och informationsvetenskap, med inriktning mot kunskapsorganisation

Högskolan i Borås är ett komplett lärosäte med universitetskvaliteter och med studenten i centrum. I samverkan med näringsliv och offentlig sektor bedriver vi utbildning och forskning av hög internationell kvalitet och med stor samhällsrelevans. Högskolan i Borås har cirka 11 000 studenter och 730 anställda, och vårt samlade campus ligger mitt i centrala Borås.

Kontaktpersoner

Karen Nowé Hedvall, studierektor

Tfn: 033- 435 44 83

Vi bedriver forskning inom Biblioteks- och informationsvetenskap, Handel och IT, Människan i vården, Lärarutbildning och pedagogiskt arbete, Resursåtervinning samt Textil och mode. Högskolan i Borås har fem examenstillstånd på forskarnivå inom fyra områden: Biblioteks- och informationsvetenskap, Människan i vården, Resursåtervinning samt Textil och mode (generell och konstnärlig). Högskolans stöd till utbildning, forskning och till ledningsfunktioner finns samlat i enheten Verksamhetsstöd.

Sektionen för biblioteks- och informationsvetenskap söker en universitetsadjunkt i biblioteks- och informationsvetenskap, med inriktning mot kunskapsorganisation. 

Arbetsbeskrivning

Anställningen är främst inriktad mot undervisning och handledning vid sektionens utbildningsprogram inom biblioteks- och informationsvetenskap på både grundnivå och avancerad nivå, men även undervisning i andra program kan förekomma. Följande områden är aktuella:

  • Resursbeskrivning (katalogisering, indexering, klassifikation)
  • Informationssökning, informationsåtkomst och information retrieval,
  • Programmering, kodning och databashantering
  • Digitala resurser och tjänster

I anställningen ingår undervisning i utbildningsprogram inom biblioteks- och informationsvetenskap på både grundnivå och avancerad nivå, men även undervisning i andra program och kurser kan förekomma. Dessutom ingår administrativa arbetsuppgifter, utveckling av sektionens pedagogiska arbete, kurser och utbildningsprogram samt deltagande i forskningsprojekt. Utvecklingsarbetet präglas av högskolans inriktning mot hållbar utveckling.

Kvalifikationer

För anställningen krävs avlagd examen på lägst magisternivå inom biblioteks- och informationsvetenskap eller har motsvarande vetenskaplig kompetens samt visad pedagogisk skicklighet. Du ska ha kunskaper inom flertalet av angivna områden formulerade under tjänstens arbetsuppgifter ovan och erfarenhet av undervisning på akademisk nivå, till exempel i form av föreläsningar, uppsatshandledning och seminarieverksamhet. Mycket goda kunskaper i både svenska (alternativt annat skandinaviskt språk) och engelska, i både tal och skrift är ett krav för anställningen. 

Det är för anställningen meriterande med erfarenhet av undervisning, handledning, seminarieverksamhet och forskningsprojekt, likväl som förtrogenhet med ämnet biblioteks- informationsvetenskap. Om du har kunskaper om kodning och programmering och/eller erfarenhet av och/eller god kännedom om biblioteksverksamhet är även det meriterande. Vi ser även gärna att du har kunskaper om och erfarenhet av xml.

För en tillsvidareanställning vid högskolan krävs genomgången högskolepedagogisk utbildning motsvarande 10 veckors heltidsstudier eller motsvarande kunskaper. Kursen kan läsas under de första två anställningsåren.

Högskolan i Borås värdesätter de kvaliteter som en jämn köns- och åldersfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför verksamheten.

Anställningsform: Tillsvidare, sex månaders provanställning kan komma att tillämpas.
Sysselsättningsgrad: 100%
Tillträde: 2019-05-01 eller enligt överenskommelse
Placeringsort: Borås
Diarienummer: 
PA 2019/46

Kontakt 

Upplysningar om anställningen lämnas av studierektor Karen Nowé Hedvall via telefon 033- 435 44 83 eller via mail, karen.nowe_hedvall@hb.se. Fackliga företrädare är Jonas Andersson, OFR-ST, Håkan Alm, Saco-S och Susanne Björkdahl, OFR/Lärarförbundet, de nås via högskolans växel tfn 033-435 40 00.

Ansökan

Du ansöker om anställningen via vår hemsida genom att klicka på ”Ansök” längst ned i annonsen.

Skriv tydligt i din ansökan vad du söker för anställning och ange diarienummer. Till din ansökan ska följande dokument bifogas:

  1. Personligt brev
  2. CV med referensuppgifter och löneanspråk
  3. Meritportfölj, vilket innebär skriftlig redogörelse både för den vetenskapliga och pedagogiska verksamheten, dokumentation av lärarskickligheten inklusive självvärdering. Mall finner du på hemsidan under Jobba hos oss i vänstermenyn. 
  4. Intyg/betyg och övriga merithandlingar du som sökande vill åberopa.

Kontakta HR om du har vetenskapliga publikationer som inte kan bifogas elektroniskt direkt i ansökan. Publikationerna ska vara högskolan tillhanda senast en vecka efter sista ansökningsdatum. Efter sista ansökningsdag kan inga kompletteringar göras elektroniskt.

Välkommen med din ansökan senast 2019-03-15.

Enligt Riksarkivets föreskrifter måste vi arkivera ansökningshandlingar exkl. publikationer i två år efter att tillsättningsbeslutet vunnit laga kraft.

 

Sista ansökningsdatum

15 mars

Ort

Borås

Kontaktpersoner

Karen Nowé Hedvall, studierektor

Tfn: 033- 435 44 83