Nordiska museets avdelning Kulturhistoria söker en chef till sektion Föremålslogistik

Stiftelsen Nordiska museet är idag Sveriges största kulturhistoriska museum. Samlingarna speglar landets kulturhistoria från 1500-talet fram till nutid. Föremålssamlingen omfattar cirka 1,5 miljoner objekt och tar cirka 25 000 kvadratmeter magasinsyta i anspråk.

Kontaktpersoner

Helen Persson, avdelningschef

Tfn: 08-519 54 623

Arkivet omfattar drygt 5 500 och biblioteket cirka 4 000 hyllmeter material. Fotosamlingarna bedöms innehålla cirka 6 miljoner fotografier. Utöver den stora museibyggnaden på Djurgården äger stiftelsen flera kulturhistoriska miljöer på skilda håll i landet: Tyresö slott, Julita gård, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. Även Villa Lusthusporten (Wicanderska villan) mitt emot museet på Djurgården tillhör stiftelsen. De olika fastigheterna har i de flesta fall tillförts museet som testamentariska gåvor. Stiftelsen svarar för driften och förvaltningen av dessa miljöer med över 400 byggnader.

Till Stiftelsen Nordiska museets avdelning Kulturhistoria söker vi nu en chef till den nyinrättade sektionen Föremålslogistik. Sektionens svarar för registrering och digitalisering av museets samling genom att förmedla och tillgängliggöra den genom olika medel, som underlättar identifiering och lokalisering. Sektionen bidrar även till museets samtidsdokumentation och utställningsproduktion genom fotografering och filmning. Sektionen består av föremålslogistiker, fotografer och databaskoordinator.

Uppgiften

I chefsrollen för Föremålssektionen har du en nyckelroll och ett ägandeskap i att utveckla och säkerställa interna strategier, policys och processer kring administrativ och digital hantering av museets samlingar. Du kommer även delta i arbetet med nya basutställningar, museets utställningsarbete och säkerhetsarbete. Därutöver kommer du ha ett ägandeskap för att förenkla och effektivisera förvaltningsprocesser såsom insamling, tillgängliggörande, in- och utlån, informationshantering, fotografering och digitala inmatning. Därtill ingår också ett personal- och budgetansvar samt ett arbete med att sätta riktlinjer, rutiner och rollfördelningar som är väl kopplade till organisationens mål och värderingar.

Förutom att sköta allmän föremålslogistik kommer du delta i ledningen för avdelningen Kulturhistoria och medverka till den strategiska planeringen av verksamheten. Ni kommer tillsammans att arbeta för att öka användarvänligheten av museets samlingssystem, samt för att utveckla processer för förmedling och tillgängliggörande. I rollen igår även ett nära samarbete med kollegor från andra delar av organisationen.

Vem är du?

Vi ser att du är en inspirerande och kommunikativ person med god förmåga att leda och engagera andra. Du ger ett förtroendeingivande intryck, har ett sinne för ordning, systematik och uppskattar lika mycket att arbeta självständigt som i team. Vidare ser vi att du är strukturerad samt process- och utvecklingsorienterad. Vi ser även att du har ett gediget intresse för kulturhistoria och kulturmiljöer. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper.

Vilken bakgrund har du?

Vi ser att du har en högskoleutbildning med museirelaterade ämnen, företrädesvis i kulturhistoria eller motsvarande. Därtill förutsätter vi att du har flerårig erfarenhet av strategiskt och operativt arbete i en liknande roll inom föremålslogistik och samlingsförvaltning. Vidare har du tidigare haft en arbetsledande roll med både personal- som budgetansvar. Erfarenhet av projektledning och vana att arbeta med Spectrum är meriterande.

Vi ser även att du har framgångsrik erfarenhet av föremålsdatabaser och webbaserade mappdelningar och en i övrigt god datavana. Har du dessutom erfarenhet av databaserna PRIMUS och Digitalt Museum är det meriterande. Självklart uttrycker du dig obehindrat på svenska och engelska i både tal och skrift. Övriga språkkunskaper är meriterande. 

Intresserad?

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning. Den är placerad på Nordiska Museet i Stockholm, och kan tillträdas snarast efter överenskommelse.

Frågor om tjänsten besvaras av avdelningschef Helen Persson på 08-519 54 623 eller helen.persson@nordiskamuseet.se. Fackliga frågor besvaras av Thomas Adolfsson (SACO) eller Hans Lindestrand (OFR) på telefon 08-519 546 00 (vxl).

Varmt välkommen med din ansökan genom att klicka på ”Ansök nu”, dock senast 24 maj 2019. Ansökningar tas inte emot via mail utan endast via vårt rekryteringssystem. Ansökningar med urval och intervjuer hanteras fortlöpande.

ANSÖK NU

Eller vet du någon som skulle passa ännu bättre? Berätta för dem.

Sista ansökningsdatum

24 maj

Ort

Stockholm

Kontaktpersoner

Helen Persson, avdelningschef

Tfn: 08-519 54 623