Databaskoordinator, vikariat

Nordiska museets söker en driven databaskoordinator till sektionen Föremål som ansvarar för förvaltning, utveckling och tillgängliggörande av Stiftelsen Nordiska museets föremålssamlingar.

Kontaktpersoner

Sara Ellenius, sektionschef

Tfn: 08-519 545 45

Sektionens 9 medarbetare ansvarar för registrering, databas, föremålsmagasin och konservering. Sektionen Föremål ingår i avdelningen Samlingarna som utöver detta även ansvarar för museets arkiv, fotografiska samlingar och fotografering.

Stiftelsen Nordiska museet är idag Sveriges största kulturhistoriska museum. Samlingarna speglar landets kulturhistoria från 1500-talet fram till nutid. Föremålssamlingen omfattar cirka 1,5 miljoner objekt och tar cirka 25 000 kvadratmeter magasinsyta i anspråk. Arkivet omfattar drygt 5 500 och biblioteket cirka 4 000 hyllmeter material. Fotosamlingarna bedöms innehålla cirka 6 miljoner fotografier. Utöver den stora museibyggnaden på Djurgården äger stiftelsen flera kulturhistoriska miljöer på skilda håll i landet: Tyresö slott, Julita gård, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. Även Villa Lusthusporten (Wicanderska villan) mitt emot museet på Djurgården tillhör stiftelsen. De olika fastigheterna har i de flesta fall tillförts museet som testamentariska gåvor. Stiftelsen svarar för driften och förvaltningen av dessa miljöer med över 400 byggnader.

Uppgiften

Som databaskoordinator på Stiftelsen Nordiska museet är du delaktig i drivandet av museets arbete med att förvalta-, förmedla- och kvalitetshöja objektsinformationen inom databasen Primus för att öka tillgängligheten till museets samlingar. Du arbetar även med att öka den publika tillgängligheten genom nära samverkan med externa parter och övriga system såsom KulturNav och Digitalt Museum.

Arbetet innefattar att ha koordinerings- och samordningsansvar för museets samlingssystem Primus och Digitalt Museum i nära samarbete med användare och övriga på museet. Du är administratör för databasen, en intern support samt bedriver undervisning i hela museet tillsammans med modulansvariga. Vidare ansvarar du för att regelbundet utvärdera arbetet i Primus och sammanställa utvecklingsförslag och statistik. Du deltar i programuppdateringar, genomför rättningar och verkar för standardiseringar i system och arbetsmetoder. Vidare driver och deltar du i samlingssystemsrelaterade utvecklings- och forskningsprojekt kring databaser, digitalt tillgängliggörande och digitalisering. Du ansvarar även för paketering och bearbetning av information om samlingarna för publicering via DigitaltMuseum, Wikimedia commons och andra plattformar där samlingsinformation tillgängliggörs.

Vem är du?

Vi tror att du är en positiv och drivande person med ett stort engagemang för samlingsförvaltning. Du är flexibel, trivs i en föränderlig miljö och är samtidigt systematisk, ordningssam och välorganiserad. Som person levererar du god service med hög kvalitet. Du är pedagogisk och har en god samarbetsförmåga. Arbetet innebär direktkontakt externt såväl som internt och det förutsätts därför att du har lätt för att kommunicera i skrift och tal.

Vilken bakgrund har du?

Vi ser att du har en akademisk utbildning inom det kulturhistoriska området och gärna Föremålsantikvarieprogrammet eller liknande. Därutöver har du minst ett års dokumenterad erfarenhet av att ha arbetat i en liknande roll samt minst ett års erfarenhet av systemadministration av ett samlingsförvaltningssystem på museum eller annan kulturarvsinstitution. Vidare har du pedagogisk erfarenhet i form av undervisning, handledning eller liknande. Meriterande är om du har ansvarat för ett samlingsförvaltningssystem, och gärna databasen Primus. Självklart uttrycker du dig obehindrat på svenska och engelska i tal och skrift. Du har mycket goda kunskaper i samlingsförvaltningssystem, Office-paketet samt en för övrigt god IT-vana. Erfarenhet och kunskap om databasen Primus är extra meriterande.

Intresserad?

Tjänsten är ett vikariat på heltid till och med 31 maj 2019 med planerat tillträde snarast efter överenskommelse och med placering på Nordiska museet på Djurgården i Stockholm.

Varmt välkommen med din ansökan genom att klicka på ”Ansök nu”. Ansökningar med urval och intervjuer hanteras fortlöpande, vänligen skicka in din ansökan så snart som möjligt, dock senast 27 maj 2018.

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Sara Ellenius, sektionschef för Föremål på avdelning Samlingarna, via e-post sara.ellenius@nordiskamuseet.se alternativt på 08-519 545 45. Fackliga frågor besvaras av Thomas Adolfsson (SACO) eller Hans Lindestrand (OFR) på tel. 08-519 546 00 (vxl).

Sista ansökningsdatum

27 maj

Ort

Stockholm

Kontaktpersoner

Sara Ellenius, sektionschef

Tfn: 08-519 545 45