Fyra konservatorer med inriktning textil/kulturhistoriskt material

Stiftelsen Nordiska museet är idag Sveriges största kulturhistoriska museum. Samlingarna speglar landets kulturhistoria från 1500-talet fram till nutid.

Kontaktpersoner

Sara Ellenius, sektionschef för Föremål på avdelning Samlingarna

Tfn: 08-519 545 45

Föremålssamlingen omfattar cirka 1,5 miljoner objekt och tar cirka 25 000 kvadratmeter magasinsyta i anspråk. Arkivet omfattar drygt 5 500 och biblioteket cirka 4 000 hyllmeter material. Fotosamlingarna bedöms innehålla cirka 6 miljoner fotografier. Utöver den stora museibyggnaden på Djurgården äger stiftelsen flera kulturhistoriska miljöer på skilda håll i landet: Tyresö slott, Julita gård, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. Även Villa Lusthusporten (Wicanderska villan) mitt emot museet på Djurgården tillhör stiftelsen. De olika fastigheterna har i de flesta fall tillförts museet som testamentariska gåvor. Stiftelsen svarar för driften och förvaltningen av dessa miljöer med över 400 byggnader.

Avdelningen Samlingarna på Nordiska museet med 25 medarbetare utvecklar och förvaltar museets arkiv, fotografiska samlingar och fotografering, registrering och databas, föremålsmagasin och konservering. Nordiska museet söker nu fyra konservatorer till avdelning Samlingarna för ett projekt att sanera föremål och emballage. Till projektet söker Nordiska museet även två föremålsantikvarier och projektgruppen kommer sammanlagt att omfatta cirka tio personer.

Uppgiften

Du kommer att arbeta i ett projekt där föremål och emballage saneras från betongdamm och i enstaka fall mögel. I arbetet ingår att rengöra dräkt, klädda möbler och föremål av organiskt material som förorenats samt att packa om föremålen i rena emballage. Du kommer även att göra enkel tillståndsbedömning av skadorna och registrera dessa i databasen Primus. Föremålsgrupperna är främst är dräkt och klädda möbler där även stora möbler ingår i samlingen, så en del tunga lyft kommer att förekomma.

Vem är du?

Vi söker dig som är social och har en flexibel, positiv och engagerad inställning till det du företar dig. Du har en god samarbetsförmåga samt är van att arbeta både självständigt och i grupp. Andra egenskaper som vi tror kännetecknar dig är att du är självgående, initiativrik, effektiv och noggrann. Vi tror även att du är uthållig och inte är rädd för att hugga i där det behövs. Då arbetet stundtals kan vara fysiskt krävande förutsätter vi att du har god fysik och ingen överkänslighet mot damm och mögel.

Vilken bakgrund har du?

Vi söker dig som har en akademisk konservatorsutbildning med inriktning textil eller möbler/allmän kulturhistorisk inriktning. Därutöver förutsätter vi att du harminst sex månaders yrkeserfarenhet av arbete med museiföremål. Vi ser gärna att du har erfarenhet av att arbete med sanering av betongdamm samt är van att ingå i projekt med konkret tidsram och resultat. Självklart uttrycker du dig obehindrat på svenska, du har goda kunskaper i Office-paketet och det är meriterande med erfarenhet av databasen Primus.

Intresserad?

Tjänsten är en tidsbegränsad anställning på heltid under 6-12 månader med eventuell möjlighet till förlängning. Tillträde är planerat till början av september och placering på Djurgården i Stockholm.

Varmt välkommen med din ansökan genom att klicka på ”Ansök nu”. Ansökningar med urval och intervjuer hanteras fortlöpande, vänligen skicka in din ansökan så snart som möjligt, dock senast den 12 augusti 2018.

Har du frågor om tjänsten är du välkommen att kontakta Sara Ellenius, sektionschef för Föremål på avdelning Samlingarna, via e-post sara.ellenius@nordiskamuseet.se alternativt på 08-519 545 45. Fackliga frågor besvaras av Thomas Adolfsson (SACO) eller Hans Lindestrand (OFR) på tel. 08-519 546 00 (vxl).

Nordiska museet värnar om din personliga integritet. I vår Integritetspolicy kan du läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter vid rekrytering; 
https://www.nordiskamuseet.se/om-museet/integritetspolicy

Sista ansökningsdatum

12 augusti

Ort

Stockholm

Kontaktpersoner

Sara Ellenius, sektionschef för Föremål på avdelning Samlingarna

Tfn: 08-519 545 45