Intendent inriktning mode och nutidshistoria med ansvar som gruppledare

Stiftelsen Nordiska museet är idag Sveriges största kulturhistoriska museum. Samlingarna speglar landets kulturhistoria från 1500-talet fram till nutid. Föremålssamlingen omfattar cirka 1,5 miljoner objekt och tar cirka 25 000 kvadratmeter magasinsyta i anspråk. Arkivet omfattar drygt 5 500 och biblioteket cirka 4 000 hyllmeter material. Fotosamlingarna bedöms innehålla cirka 6 miljoner fotografier.

Kontaktpersoner

Helen Persson, avdelningschef

Utöver den stora museibyggnaden på Djurgården äger stiftelsen flera kulturhistoriska miljöer på skilda håll i landet: Tyresö slott, Julita gård, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. Även Villa Lusthusporten (Wicanderska villan) mitt emot museet på Djurgården tillhör stiftelsen. De olika fastigheterna har i de flesta fall tillförts museet som testamentariska gåvor. Stiftelsen svarar för driften och förvaltningen av dessa miljöer med över 400 byggnader.

Till Stiftelsen Nordiska museets avdelning Kulturhistoria söker vi nu en Intendent med inriktning mode och nutidshistoria, som även har ansvar som gruppledare inom Center för dräkt och mode.

Uppgiften

Som Intendent kommer du att arbeta med kunskapsuppbyggnad inom ansvarsområdet dräkt och mode, främst från 1900-tal till nutid. Du kommer att svara för innehållet i befintliga samlingar, utveckla samlingarna genom insamling, dokumentation och förmedling.

Du kommer att vara en ambassadör för museet och representera Center för dräkt och mode både nationellt och internationellt. I arbetet ingår bland annat katalogisering av samlingen, research och nyförvärv samt att hålla visningar och föreläsningar inom ämnesområdet för såväl allmänhet som för specialister. Du kommer att arbeta med rådgivning, handledning och undervisning till forskare, kollegor och allmänhet. Du kommer även att svara på förfrågningar internt och externt, administrera utlån och inlån samt bidra till sociala medier, webbpublikationer och tryckta publikationer. 

Utöver detta kommer du att vara gruppledare inom Center för dräkt och mode samt bistå avdelningschef i arbetet med att nå museets strategiska mål. Detta innebär exempelvis att leda kollegors arbete samt att vidareutveckla och ansvara för pop-up utställningar. Vidare kommer du att delta i museigemensamma projekt samt i övrigt medverka i förekommande arbetsuppgifter. Rollen kan komma att innefatta att handlägga och fatta beslut i ärenden som rör utförsel och export av kulturföremål. 

Vem är du?

Du är en professionell, driven och positiv person som är van att arbeta mot givna deadlines och att leda projekt. Vi ser att du är lösningsorienterad, inspirerande, effektiv och har ett strukturerat metodiskt och ansvarsfullt förhållningssätt. Då arbetet innebär direktkontakt med interna och externa samarbetspartners förutsätts att du har en mycket god samarbetsförmåga. Vidare är du en engagerad pedagogisk och tydlig kommunikatör såväl i tal som i skrift som anpassar din kommunikation efter din publik.

Utöver ovanstående är du systematisk, noggrann, prestigelös och har en god förmåga att ta egna initiativ. Du kan snabbt växla mellan olika typer av ärenden och uppgifter och vi ser gärna att du är engagerad i nya digitala kommunikationsplattformar. Stor vikt läggs på personliga egenskaper.

Vilken bakgrund har du?

Vi ser att du har arbetat på museum med publikt tillgängliggörande av kunskap och helst inom dräkt och mode. Du har akademisk examen i museirelaterade ämnen, företrädesvis i etnologi, konstvetenskap, modevetenskap alternativt bevis på motsvarande expertis. Meriterande är curatorsutbildning och/eller projektledarutbildning. För att lyckas i rollen krävs flera års erfarenhet av liknande kvalificerade arbetsuppgifter. Du har en bred generell historiskt helhetsperspektiv och du har kunskap om dräkt och modehistoria och dess kulturella kontext. Vi ser gärna att du har kunskap om nutidsmode, 1900- och 2000-talen och att du kan placera modets händelser i en nordisk och internationell kontext. Vidare har du god erfarenhet av att leda projekt och resurser samt att kommunicera brett genom exempelvis publikationer, föreläsningar, visningar, utställningar och webben till en varierad publik. Du förstår museibesökarnas behov och vi ser gärna att du har vana av föremålsbaserad research. Utöver detta har du även ett intresse av att arbeta med förvärv och utveckling av samlingarna. Erfarenhet av arbete som intendent och utställningsarbete för en publik institution är meriterande. 

Självklart uttrycker du dig obehindrat på svenska och engelska i både tal och skrift samt ytterligare språkkunskaper är meriterande. Du har en god IT-vana och är van att hantera information både analogt och digitalt. Vi ser gärna att du har en förståelse för webbaserade mappdelningar och olika presentationsverktyg. Kunskap om föremålsdatabaser, särskilt Primus är extra meriterande.

Intresserad?

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning och med planerat tillträde snarast efter överenskommelse. Placeringen är Nordiska museet på Djurgården i Stockholm.

Frågor som gäller anställning besvaras av avdelningschef Helen Persson, via helen.persson@nordiskamuseet.se. Fackliga frågor besvaras av Thomas Adolfsson (SACO) eller Hans Lindestrand (OFR) på tel. 08-519 546 00 (vxl).

Varmt välkommen med din ansökan genom att klicka på ”Ansök nu”, dock senast 2 juni 2019. Ansökningar tas inte emot via mail utan endast via vårt rekryteringssystem. Ansökningar med urval och intervjuer hanteras fortlöpande.

ANSÖK NU

Eller vet du någon som skulle passa ännu bättre? Berätta för dem.

Sista ansökningsdatum

2 juni

Ort

Stockholm

Kontaktpersoner

Helen Persson, avdelningschef