Intendent med antikvariskt ansvar och med fokus på samisk kultur och historia

Stiftelsen Nordiska museet är idag Sveriges största kulturhistoriska museum. Samlingarna speglar landets kulturhistoria från 1500-talet fram till nutid. Föremålssamlingen omfattar cirka 1,5 miljoner objekt och tar cirka 25 000 kvadratmeter magasinsyta i anspråk. Arkivet omfattar drygt 5 500 och biblioteket cirka 4 000 hyllmeter material. Fotosamlingarna bedöms innehålla cirka 6 miljoner fotografier.

Kontaktpersoner

Helen Persson, avdelningschef

Utöver den stora museibyggnaden på Djurgården äger stiftelsen flera kulturhistoriska miljöer på skilda håll i landet: Tyresö slott, Julita gård, Svindersvik och Härkeberga kaplansgård. Även Villa Lusthusporten (Wicanderska villan) mitt emot museet på Djurgården tillhör stiftelsen. De olika fastigheterna har i de flesta fall tillförts museet som testamentariska gåvor. Stiftelsen svarar för driften och förvaltningen av dessa miljöer med över 400 byggnader.

Till Stiftelsen Nordiska museets avdelning Kulturhistoria söker vi nu en Intendent med antikvariskt ansvar för och kunskap om museets samlingar från det samiska kulturområdet, både historiskt och även nutid.

Uppgiften

Som Intendent kommer du att arbeta med kunskapsuppbyggnad inom ansvarsområdet samisk kultur. Du kommer att svara för innehållet i befintliga samlingar, utveckla samlingarna genom insamling, dokumentation och förmedling.

Du kommer att vara en ambassadör för museet och arbeta med rådgivning, handledning och undervisning till forskare, kollegor och allmänhet. Du kommer tillsammans med kollegor på museet och externa parter att ta fram nya utställningar som integrerar samisk historia som en central del av Nordens långa kulturhistoria. Att på ett reflekterande sätt analysera och berätta om samiskt liv, kultur och historia för en bred publik. Tjänsten kommer att innebära resor och tätt samarbete med andra museer och nätverk.

I arbetet ingår bland annat katalogisering av samlingen, research och nyförvärv samt att hålla visningar och föreläsningar inom ämnesområdet för såväl allmänhet som för specialister. Du kommer även att svara på förfrågningar internt och externt, administrera utlån och inlån samt bidra sociala medier, webbpublikationer och tryckta publikationer. Rollen innefattar att handlägga och fatta beslut i ärenden som rör utförsel och export av kulturföremål. Vidare kommer du att delta i museigemensamma projekt samt i övrigt medverka i förekommande arbetsuppgifter.

Vem är du?

Du är en professionell, driven och positiv person som är van att arbeta mot givna deadlines och att leda projekt. Vi ser att du är lösningsorienterad, inspirerande, effektiv och har ett strukturerat metodiskt och ansvarsfullt förhållningssätt. Då arbetet innebär direktkontakt med interna och externa samarbetspartners förutsätts att du har en mycket god samarbetsförmåga. Vidare är du en engagerad pedagogisk och tydlig kommunikatör såväl i tal som i skrift som anpassar din kommunikation efter din publik. Du är diplomatisk, prestigelös och delar gärna med dig av din kunskap.

Utöver ovanstående är du systematisk, noggrann och har en god förmåga att ta egna initiativ. Du är flexibel och kan snabbt växla mellan olika typer av ärenden och uppgifter och vi ser gärna att du är engagerad i nya digitala kommunikationsplattformar. Stor vikt läggs på personliga egenskaper. 

Vilken bakgrund har du?

Vi ser att du har arbetat med publikt tillgängliggörande av kunskap och har stor förståelse för materiell kultur. Du har akademisk examen i museirelaterade ämnen, företrädesvis i etnologi eller konstvetenskap allternativt bevis på motsvarande expertis. Vi ser gärna att du har disputerat, har curatorsutbildning och/eller projektledarutbildning.

För att lyckas i rollen krävs flera års erfarenhet av liknande kvalificerade arbetsuppgifter. Du har ett brett engagemang för att kommunicera brett genom exempelvis publikationer, föreläsningar, visningar, utställningar och webben till en varierad publik. Vi ser att du har ett stort intresse och vill gärna fördjupa dig inom ämnesområdet samisk kultur och historia. Meriterande är om du har kunskap inom nordisk och samisk kultur och historia, inklusive ett intresse för dess samtidsfrågor samt kan placera det i ett större nationellt och internationellt perspektiv.

Du är van vid samarbeten, både internt och externt, samt har erfarenhet av frågeställningar inom till exempel. etnologi, antropologi, historia och arkeologi som rör det cirkumpolära området. Utöver detta har du även ett intresse av att arbeta med förvärv och utveckling av samlingarna. Erfarenhet av utställningsarbete för en publik institution är meriterande och likaså om du har mediavana och/ eller är hantverkskunnig. Du förstår museibesökarnas behov och vi ser gärna att du har vana av föremålsbaserad research.

Självklart uttrycker du dig obehindrat på svenska och engelska i både tal och skrift samt ytterligare språkkunskaper är meriterande, gärna något av de samiska språken. Du har en god IT-vana och är van att hantera information både analogt och digitalt. Vi ser gärna att du har en förståelse för webbaserade mappdelningar och olika presentationsverktyg. Kunskap om föremålsdatabaser, särskilt Primus är extra meriterande.

Intresserad?

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid med sex månaders provanställning och med planerat tillträde snarast efter överenskommelse. Placeringen är Nordiska museet på Djurgården i Stockholm.

Frågor som gäller anställning besvaras av avdelningschef Helen Persson, via helen.persson@nordiskamuseet.se. Fackliga frågor besvaras av Thomas Adolfsson (SACO) eller Hans Lindestrand (OFR) på tel. 08-519 546 00 (vxl).

Varmt välkommen med din ansökan genom att klicka på ”Ansök nu”, dock senast 2 juni 2019. Ansökningar tas inte emot via mail utan endast via vårt rekryteringssystem. Ansökningar med urval och intervjuer hanteras fortlöpande.

ANSÖK NU

Eller vet du någon som skulle passa ännu bättre? Berätta för dem.

Sista ansökningsdatum

2 juni

Ort

Stockholm

Kontaktpersoner

Helen Persson, avdelningschef