Byggnadsantikvarie till Norrbottens museum avdelning kulturmiljö

Norrbottens museum är ett regionalt museum med ansvar för Sveriges nordligaste län. Norrbottens län stäcker sig från fjäll till skärgård, det uppgår till en fjärdedel av vårt lands yta och har en spännande kulturhistoria som präglats av långväga kontakter.

Kontaktpersoner

Nils Harnesk, Avdelningschef

Tfn: 070-642 79 94

Genom alla tider har vårt län varit en kulturell smältdegel och nationella minoritetsspråk som samiska, tornedalsfinska, romani chib och finska hörs vid sidan av svenska, somaliska, afghanska och över 90 andra nya minoritetsspråk. Norrbottens museum arbetar med att bevara, använda och utveckla regionens kulturarv och kulturmiljöer genom forskning, samlingsförvaltning och publik verksamhet. Vi söker nu en byggnadsantikvarie för tillsvidareanställning, med placering på avdelning kulturmiljö.

Arbetsuppgifter

Som byggnadsantikvarie hos oss befinner du dig i ett spänningsfält där du ena veckan kan arbeta med rivningsdokumentation av stadshuset i Kiruna, nästa befinner dig i någon av vårt läns kyrkstäder för rådgivning till kyrkstugeägare och veckan efter det driver ditt egeninitierade projekt. I vårt län finns det en variation och rikedom av arbetsuppgifter som både är spännande men också ställer stora krav. Du förväntas aktivt medverka i planering, samordning och utveckling av museets kulturmiljöverksamhet genom intern och extern samverkan.

I tjänsten utför du byggnadsantikvariska arbetsuppgifter såsom:

 • Antikvarisk medverkan.
 • Dokumentationer och inventeringar.
 • Rådgivning till privatpersoner och andra intressegrupper.
 • Samarbeten internt och externt med andra kulturfrämjande institutioner.
 • Drivande och deltagande i projektansökningar.
 • Kunskapskommunikation, såsom arbete med sociala medier och föreläsningar.

Större projekt kan utföras i samarbete mellan flera professioner på länsmuseet, exempelvis etnologer. Då viktig kunskapsuppbyggnad sker i mötet mellan uppdrag och forskning ser Norrbottens museum positivt på egna initiativ till kunskapsuppbyggande samarbetsprojekt, internt och med olika kulturmiljöaktörer i länet. Tjänsten innebär resor i länet och kan under vissa projekt medföra boende utanför arbetsorten.

Din bakgrund

Vi söker dig som har akademisk examen, gärna magisterexamen/masterexamen, med minst 120 högskolepoäng (80 p enligt gamla systemet) i kulturmiljövård eller annan utbildning som arbetsgivaren anser likvärdig. Certifiering för antikvarisk medverkan inom profan bebyggelse är ett krav, så även erfarenhet av dokumentationer och inventeringar i kulturmiljöer. Certifiering för antikvarisk medverkan inom kyrklig bebyggelse är meriterande.

Följande kompetenser och erfarenheter är också meriterande:

 • Erfarenhet av projektledning
 • Erfarenhet av arbete med GIS
 • Erfarenhet av att jobba med uppdrag enligt plan- och bygglagen
 • Kunskaper om den norrbottniska kulturmiljön
 • Byggnadsantikvarisk förmedling till allmänheten.

Vi söker dig som är kreativ och självgående med ett positivt driv och ett strukturerat arbetssätt. Vi ser gärna att du har lätt för att skapa och upprätthålla relationer och är utåtriktad i yrkesmässiga sammanhang. Att ha god kännedom om de förordningar som gäller för byggnadsantikvarisk verksamhet är av stor vikt, och så även att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift. Att ha ett medvetet resultattänk i planering, prioriteringar och utförande är viktiga egenskaper då museets arbete i regionen är omfattande. Arbetet kräver god datorvana och B-körkort.

Anställningsfakta

En tillsvidareanställning, heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Region Norrbotten tillämpar individuell lönesättning enligt kollektivavtal.

Vill du veta mer?

Avdelningschef, Nils Harnesk, 070-642 79 94, nils.harnesk@norrbotten.se Fackliga företrädare DIK, Erica Duvensjö, 0920-24 35 64, erica.duvensjo@norrbotten.se

Sista ansökningsdag är den: 2019-05-31

 

Sista ansökningsdatum

31 maj

Ort

Luleå

Kontaktpersoner

Nils Harnesk, Avdelningschef

Tfn: 070-642 79 94