Myndighetsarkivarie

Riksarkivet är en kulturmyndighet, med uppgift att vara statlig förvaltningsmyndighet för arkivfrågor. Vi har sedan 1618 bevarat statens handlingar, alltifrån medeltida pergamentsbrev till dagens digitala uppgifter.

Vi säkrar morgondagens samhällsinformation och möter kraven på snabb och enkel tillgång till information ur arkiven.

Med vår kunskap och initiativkraft säkerställer vi samhällets arkivinformation och gör den möjlig att använda. Tillsammans skapar vi framtidens historia.

Riksarkivets myndighetsarkivarie ingår i juristenheten inom den administrativa avdelningen och du rapporterar till chefsjuristen. Tjänsten är placerad i Stockholm men resor till övriga avdelningar kommer att förekomma.

Om tjänsten 

Du kommer att leda arbetet inom Riksarkivets myndighetsarkiv. Som myndighetsarkivarie arbetar du strategiskt och operativt så att arbetet tillgodoser både lagstiftningens krav och verksamhetens behov.

I myndighetsarkivariens arbetsuppgifter ingår att: 

 • Ansvara för planering, samordning och kvalitetssäkring av arbetet i myndighetsarkivet och i den interna arkivorganisationen.
 • Upprätta styrdokument för arkivverksamheten
 • Tillämpa författningar och regelverk och i förekommande fall utarbeta tillämpningsföreskrifter.
 • Genomföra gallrings- och bevarandeutredningar.
 • Utfärda interna rutinhandledningar och lathundar samt utbilda och ge råd internt
 • Bevaka hanteringen av allmänna handlingar inom myndigheten
 • Medverka som expert i frågor om planering och implementering av digitala system och projekt som påverkar myndighetens informationshantering och dokumentation.
 • Informera om myndighetsarkivet internt och externt
 • Lämna ut allmänna handlingar ur myndighetsarkivet
 • Omvärldsbevaka vad gäller arkivfrågor

Om dig

Du har högskoleutbildning med minst 60 hp/40 p i arkivvetenskap samt flerårig erfarenhet av arbete som arkivarie inom offentlig sektor. Vidare har du mycket god kännedom om arkiv- och offentlighetslagstiftning. Du är väl insatt i Riksarkivets regelverk och de krav som ställs på en verksamhetsbaserad arkivredovisning.

Du har lätt för att samarbeta men är också självständig och tar egna initiativ för att lösa problem och utveckla verksamheten. Du är resultatinriktad och kvalitetsmedveten. Du har förmåga till helhetssyn och samtidigt lätt för att växla från det strategiska till det operativa samt att snabbt sätta dig in i nya uppgifter. Vidare har du lätt för att skapa förtroende och har en pedagogisk läggning. Andra viktiga egenskaper är förmågan och viljan att ge god service. Du har förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift.

Det är meriterande om du har erfarenhet av något av följande:

 • Erfarenhet av att arbeta med e-förvaltning och e-arkivering
 • Ledning av utvecklingsprojekt
 • Ledning av eller att genomföra egna utredningar.
 • Processmodellering

Anställningsvillkor

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Tjänstgöringsgrad: Heltid

Arbetsplats: Stockholm

Tillträde: Enligt överenskommelse

Ansök senast: 2018-08-07

Kontakt: Efwa Westre Stövander har semester v.28-31 och Petra Dornbusch v.28-32, ni är varmt välkomna med frågor under övrig veckor.

Övrigt:

Du måste vara svensk medborgare eftersom tjänsten är placerad i säkerhetsklass. Vi kommer därför att göra en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627). 

Inför rekryteringsarbetet har Riksarkivet tagit ställning till rekryteringskanaler och marknadsföring. Vi undanber oss därför bestämt kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande.

Kontaktpersoner

Efwa Westre Stövander, Chefsjurist 010-476 7286

Petra Dornbusch, Enhetschef, 010-476 7296

Anna Forslund, ST 010-476 8462

Jenny Modig, SACO 010-476 75 63

Sista ansökningsdatum

7 augusti

Ort

Stockholm