Byggnadsantikvarie

Friluftsmuseet Skansen är en av Sveriges mest kända turistattraktioner med cirka 1,4 miljoner besökare per år. Det grundades 1891 av Artur Hazelius och har öppet året runt. Här finns byggnader från hela Sverige med trädgårdar och husdjur, djurpark, Europas största utomhusscen, och här firas alla stora högtider.

Kontaktpersoner

Jeanette Frondell, enhetschef för Projektenheten

Tfn: 08-442 81 94

Cecilia Blomqvist, enhetschef för Underhåll- och hantverksenheten

Tfn: 08-442 82 02

På Skansen möts det förflutna och nuet, fantasi och fakta, djur och kultur, traditioner och trender. Här möts det mångsidiga och det unika, det lekfulla och lärorika, det eviga och det flyktiga. Sveriges själ i ett levande museum, mitt i Stockholm. Livfullt, lustfyllt och glädjerikt för alla generationer, tillfällen och sinnesstämningar.

Bygg- och fastighetsavdelningen består av tre enheter, Projektenheten, Underhåll- och hantverksenheten och Lokalvårdsenheten. Bygg- och fastighetsavdelningen förvaltar Skansens samtliga byggnader och anläggningar - från museala byggnader till moderna byggnader i form av kontorslokaler, scener, restauranger och djuranläggningar. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är planering och utveckling, vård och skötsel samt drift och underhåll av byggnader och anläggningar på Skansen.

Vi söker dig som har kunskap och erfarenhet att arbeta med kulturhistoriska miljöer utifrån en helhetssyn där samspelet mellan den fysiska miljön, människorna, djuren och naturen är utgångspunkten. Ditt fokus kommer att ligga på byggnaderna. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Delta i arbetet med att förvalta och vårda Skansens kulturhistoriska miljöer.
 • Utföra antikvariska förundersökningar samt svara för antikvarisk kontroll och dokumentation vid renovering, restaurering eller förnyelse av de kulturhistoriska miljöerna.
 • Delta i arbetet med att ta fram vårdplaner.
 • Ta fram och sammanställa relevanta fakta till kunskapsunderlag kopplade till de kulturhistoriska miljöerna.
 • Kunna leda mindre projekt inom avdelningens ansvarsområde.

Kvalifikationer

 • Högskoleutbildning med bebyggelsehistorisk inriktning är ett krav.
 • Vi ser gärna att du är certifierad byggnadsantikvarie i enlighet med Boverkets certifiering av sakkunniga avseende kulturvärden.

Erfarenhet

 • Dokumenterad erfarenhet av byggnadsantikvariskt arbete i kulturhistoriskt värdefulla miljöer
 • Gärna erfarenhet av museiverksamhet, med fördel på friluftsmuseum

Kunskap

 • Historisk kunskap om byggande och bebyggelseutvecklingen i Sverige
 • God kännedom om det äldre hantverket kopplat till byggande
 • Intresse av och vana att arbeta utåtriktat samt i team med hantverkare, projektledare och externa aktörer
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift

Egenskaper

Stor vikt läggs vid personliga kvaliteér såsom förmåga att arbeta strukturerat och att kunna organisera och prioritera aktiviteter på ett effektivt sätt, vidare att kunna arbeta självständigt och ta ansvar för sina arbetsuppgifter. Förmågan till samarbete, både externt och internt, är av högsta vikt då denna avdelning interagerar med många parter.  

Ansökan

Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid. Har du frågor angående tjänsten kan du kontakta: enhetschef för Projektenheten, Jeanette Frondell, e-post jeanette.frondell@skansen.se, telefon 08-442 8194 eller enhetschef för Underhåll- och hantverksenheten Cecilia Blomqvist, e-post cecilia.blomqvist@skansen.se, telefon 08-442 8202. Välkommen med din ansökan, personligt brev och CV senast 23 sept 2018.

Skansen värdesätter de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten och ser därför gärna sökande med olika bakgrund, kultur och livserfarenhet till tjänsten.

Fackliga representanter:
Saco-S: Boel Recén, boel.recen@skansen.se, ST: Yvonne Ekholm, yvonne.ekholm@skansen.se, Seko: Mikko Svensson, 070-991 30 18

Ansökan sker endast via Skansens rekryteringssystem.

 

Sista ansökningsdatum

23 september

Ort

Stockholm

Kontaktpersoner

Jeanette Frondell, enhetschef för Projektenheten

Tfn: 08-442 81 94

Cecilia Blomqvist, enhetschef för Underhåll- och hantverksenheten

Tfn: 08-442 82 02