Hans Kyrö, löneexpert

Så maxar du lönen i 5 steg – löneexperten tipsar

Lönesamtal. Skapar ordet lätt ångest? Lugn! En av våra löneexperter, Hans Kyrö, har tipsen som gör samtalet med chefen mindre ångestframkallande.

Hur mycket som hamnar i lönekuvertet varje månad bestäms av många olika saker.  Ett vanligt sätt att se på lön är att det är ersättning för utfört arbete. Men då borde ju de som jobbar mest få mest i lön – och det stämmer ju inte. DIK:s definition av lön är istället att det är ersättning för beställt och utfört arbete.

Tyvärr är lönesättning sällan rättvis, och den som strävar efter millimeterrättvisa blir troligtvis missnöjd. Det som påverkar lönen är snarare hur väl du lever upp till din arbetsgivares förväntningar. Och här gäller det att skapa så stor tydlighet som möjligt mellan dig och din arbetsgivare.

Är du medlem i DIK? Här kan du boka tid för personligt samtal med någon av våra löneexperter.

Utvecklingssamtal och lönesamtal

Lönesamtal och utvecklingssamtal ligger till grund för din lön och ska hållas minst en gång om året. Utvecklingssamtalet ska handla om hur din kompetens och dina arbetsuppgifter behöver utvecklas, för att du ska kunna uppnå målen och utveckla verksamheten. Här läggs arbetsgivarens beställning, det vill säga vad det är du ska utföra och uppnå i din tjänst.
 
I lönesamtalet diskuteras sedan leveransen, det vill säga prestationen utifrån satta mål. Din lön ska vara baserad på hur stor betydelse ditt arbete har för verksamhetens utveckling och måluppfyllelse. Och det är i just lönesamtalet du har möjlighet att påverka din lön.

5 råd från DIK:s löneexpert

Så hur gör man då för att påverka lönen? Som medlem i DIK ingår ett personligt samtal med någon av våra löneexperter som du enkelt bokar här. Inte medlem? Bli medlem här. Men börja gärna med att kolla igenom Hans fem steg till en maxad lön:

 1. Ta reda på vad som förväntas av dig
  Det första du behöver göra är att ta reda på vad beställningen är och hur den ska utföras. Helt enkelt; vad är det du förväntas göra på jobbet och hur? Det ska din lönesättande chef kunna svara på och det är bra att prata om detta redan under utvecklingssamtalet.

 2. Fråga vad du kan förändra
  Inled gärna lönesamtalet med att fråga din chef vad hen tycker om din lön. Är den låg, korrekt eller hög? Nästa steg är att ta reda på vad du förväntas göra för att få en bättre löneutveckling, alltså höja din lön så mycket som möjligt. Skicka gärna dessa frågor till din lönesättande chef redan innan samtalet.

 3. Hur mycket pengar finns det?
  Ta reda på vilket utrymme det finns för löneökningar hos arbetsgivaren. Om din arbetsgivare har kollektivavtal görs detta enklast genom att läsa lönedelen i kollektivavtalet. Här hittar du avtal som omfattar många av DIK:s medlemmar.

 4. Vad tjänar andra?
  Ta en titt på vad andra tjänar – DIK erbjuder statistik för många yrkeskategorier inom kommunikation och kultur.

 5. Ska du stanna eller gå?
  Relationen till ditt jobb och arbetsgivare är egentligen som vilken annan relation som helst. Och i en relation är det sällan bra att ta varandra för givet. Därför bör du ungefär en gång om året ställa dig själv frågan "Ska jag stanna eller gå"?

Är du medlem i DIK och vill boka ett personligt samtal med en av våra löneexperter? Det gör du här.

Vill du bli medlem? Välkommen med din ansökan här.