Att bli uppsagd eller säga upp sig

uppsägning
Foto: Alexander Donka

Bli uppsagd eller säga upp sig – båda kan vara knepigt och saknar du kollektivavtal eller kunskap är det ännu svårare. Ett anställningsavtal ska tydliggöra vad som gäller både för den anställde och arbetsgivaren i en sådan situation, speciellt hur lång uppsägningstiden är.

Att bli uppsagd

Som anställd kan du inte bli uppsagd eller avskedad hur som helst. Om du blir uppsagd kan det bero på två saker:

  • Arbetsbrist – betyder nödvändigtvis inte att du har för lite att göra, utan innebär allt som inte är relaterat till dig personligen. Det kan vara budgetnedskärningar, personalminskning eller omorganisering.

  • Personliga skäl – innebär att det finns stora brister i din arbetsprestation eller att du på allvar misskött dig.

Oavsett om det finns kollektivavtal eller inte, skyddas du alltid av lagen om anställningsskydd, LAS. Arbetsgivaren måste kunna visa att det finns sakliga skäl för beslutet om uppsägning och måste dessutom undersöka om det går att omplacera dig innan de säger upp. När det gäller neddragningar på grund av arbetsbrist finns det regler om hur en uppsägning får genomföras och i vilken ordning arbetsgivaren får säga upp. Om turordningsregler också behandlas i kollektivavtalet, är det de som gäller. Är du ansluten till ett fackförbund måste arbetsgivaren alltid förhandla uppsägningen av dig med facket – då kan de granska att allt går rätt till. 

Uppsägningstid

Blir du uppsagd från ditt jobb har du en uppsägningstid, som innebär att du har kvar din anställning en viss period efter att du fått besked om att din anställning avslutas. Har arbetsgivaren kollektivavtal framgår uppsägningstiden där och i annat fall följer det av LAS. Du kan också komma överens med din arbetsgivare om längre uppsägningstid än lag och kollektivavtal – i så fall ska det framgå av ditt anställningsavtal. En uppsägning från arbetsgivarens sida ska alltid ske skriftligt. Under din uppsägningstid har du rätt att vara ledig men ändå behålla din lön för att besöka Arbetsförmedlingen eller gå på anställningsintervju. Blir du helt arbetsbefriad under uppsägningstiden behåller du också din lön.  

Avsked

Ett avsked innebär att anställningen avslutas på en gång, utan uppsägningstid. Arbetsgivaren måste först skriftligt meddela om avsikten att avskeda, men kan bara en vecka senare genomföra avskedet och då avslutas anställningen direkt.  

Att bli avskedad är ovanligt och händer bara om du grovt misskött din anställning eller brutit mot regler eller lagar. Du har alltid rätt att få skriftligt meddelande om varför beslutet fattats – är du dessutom fackligt ansluten är arbetsgivaren också skyldig enligt LAS att meddela ditt fackförbund. 

Innan uppsägning från arbetsgivaren sker ska DIK kallas till förhandling. För att kunna göra det behöver du ha informerat arbetsgivaren om att du är medlem.


Vad gäller om du själv säger upp dig?

Säger du upp dig själv upphör din anställning efter en viss uppsägningstid. Till skillnad från när det är arbetsgivaren som säger upp en anställd, finns det inget krav på skriftlig uppsägning när du själv lämnar. DIK rekommenderar att du alltid, även om du först muntligt meddelar din chef, också skriftligt meddelar din uppsägning. På så sätt undviks onödiga missförstånd eller delade meningar om hur saker och ting gått till.  

Finns det kollektivavtal står uppsägningstiden där och är vanligtvis mellan en och tre månader. Du kan också ha förhandlat fram något annat med din arbetsgivare, i sådant fall framgår uppsägningstiden av ditt anställningsavtal. Har arbetsgivaren inget kollektivavtal, och det heller inte är något bestämt mellan dig och arbetsgivaren, gäller vid egen uppsägning en (1) månads uppsägningstid. Det oavsett hur länge du varit anställd.  

Du har ingen rätt att få din uppsägningstid förkortad av arbetsgivaren, men såklart kan du och arbetsgivaren komma överens om det ändå. Säger du upp dig utan att ha ett nytt arbete att gå till, kan din a-kassa påverkas och innebära mindre i ersättning under en tillfällig avstängningsperiod. Läs mer i avsnittet om a-kassa!

Här kan du läsa mer om fördelarna med kollektivavtal!

Om kollektivavtal