Gå till innehåll

Att gå med i facket när du är student

facket-student

Vill du göra dig redo inför din kommande karriär och gå med i facket redan nu? Inga problem, i DIK kan du vara studentmedlem för bara 100 kronor för hela studietiden.

Studentmedlem

Om du är student och pluggar till något inom kultur, kommunikation eller kreativ sektor kan du bli studentmedlem i DIK. Vi kan stötta dig i allt från vägval i den kommande karriären till vilken lön du bör ha när du kommer ut i arbetslivet. Faktum är att du får tillgång till alla fördelar som en yrkesverksam medlem har, skillnaden är att du bara betalar 100 kr i avgift för hela studietiden. När du sedan börjat jobba, betalar du en individuell avgift beroende på lön och position. 

Genom att bli studentmedlem får du också tillgång till bra försäkringar via Akademikerförsäkring. Du kan bland annat teckna en hemförsäkring speciellt utformad för dig som student, så du inte betalar för mycket om du exempelvis bor i ett mindre boende. Är du student med familj eller har större boende med många ägodelar, kan du naturligtvis teckna en mer omfattande försäkring.

Förutom försäkringar har du också möjlighet att ta del av förmånen Min privatjurist helt gratis under hela studieperioden. Det innebär att du får obegränsat antal timmar med en jurist som kan hjälpa dig med juridisk rådgivning i både arbetsrättsliga och privata ärenden!

Som medlem är du dessutom med och påverkar politiker och arbetsgivare för bättre arbetsvillkor och löner. Du har också möjlighet att engagera dig i DIK:s expertgrupp för studenter.

Fördelen med att bli medlem i facket redan när du pluggar är att du, innan du kommer ut i arbetslivet, vet vilka rättigheter du har som arbetstagare. Det kommer underlätta för dina framtida villkor, lön och arbetsförhållanden. Genom medlemskapet kan du också få hjälp att snygga till ditt cv, få coachning inför anställningsintervjun och tips när du ska förhandla lön.

A-kassan och vara student?

A-kassan är till för de som jobbar. Du har därför inte möjlighet att gå med i en a-kassa under din studieperiod, ens om du har studieuppehåll. Har du däremot jobbat innan du började plugga, eller om du jobbar extra vid sidan av, kan du gå med i a-kassan under din studieperiod. Då kan du samla på dig viktiga dagar som kan löna sig om du exempelvis inte skulle få jobb direkt efter examen.

Här kan du läsa mer om a-kassan och hur du går med!

Dags att bli medlem? Klicka dig vidare här!

Bli medlem