Gå till innehåll

Din bransch i framtiden

framtiden-kommunikation-studenter fackforbundet-DIK

Arbetsmarknaden förändras snabbt och du som studerar har säkert massor av funderingar kring framtiden. Möt några DIK-medlemmar som berättar vad de har studerat och vad de tror om utvecklingen framåt.

Vad har en social media-recensent i ingångslön? Vad tjänar hologramoperatörer? Kommer jag hitta praktikplats som dataspelsarkivarie? Digitalisering, globalisering och automatisering gör att både arbetsuppgifter och efterfrågan inom många yrken ändras konstant. DIK håller koll på hur arbetsmarknaden utvecklas och jobbar för att du ska få schysta villkor och en rättvis lön, oavsett vad din framtida yrkestitel blir.

Det här jobbar våra medlemmar med nu

DIK är fackförbundet för kultur, kommunikation och kreativ sektor. Våra medlemmar studerar för att bli eller arbetar redan idag som till exempel kommunikatörer, dataspelsutvecklare, bibliotekarier, social media managers, designers, arkeologer, museiarbetare, tv-producenter, manusförfattare, kulturstrateger, marknadsförare.

Framtidsprognoser för din karriär

DIK är en del av Saco, som varje år släpper framtidsprognoser för akademikeryrken. Här kan du söka upp och läsa framtidsprognoser och lönelägen för yrken inom ditt studieområde.

Framtidens kommunikationsbransch

Är du också en fake news-skeptiker och en verktygs-wizard? Louise arbetar som ansvarig för forskningskommunikation och på jobbet ser hon till att avancerad forskning blir till begriplig, trovärdig kommunikation som får utrymme i samhällsdebatten. Hör henne prata om kommunikatörsyrket idag och hur hon tror att det kommer utvecklas de närmsta tio åren.

Se videon här


Louise tycker att fackets arbete är viktigt eftersom kommunikationsbranschen kan vara en ganska utsatt bransch, där facket verkligen gör skillnad både med opinionsbildning och med arbetsrättslig hjälp direkt till de anställda.

Framtiden inom kreativ sektor

Framtiden är spännande för de som är intresserade av att skapa spel – spelindustrin är en snabbt växande bransch (även i pandemitider), och det upptäcks nya användningsområden för spel inom till exempel inom utbildning och hälsa.

Kalle arbetar som ljuddesigner inom spelindustrin – hör honom berätta om sitt yrke och vad han tror om framtiden.

Se videon här

I en del branscher inom den kreativa sektorn är anställningsformerna osäkra och arbetsvillkoren varierar i kvalité. Det arbetar DIK för att ändra på, bland annat genom att få fler arbetsgivare att teckna de kollektivavtal som vi är med och förhandlar fram.

Framtidens kulturbransch

Behöver en bibliotekarie vara app-expert? Elin säger att bibliotekarieyrket har förändrats mycket på bara några år, men i slutändan går det ändå alltid ut på att hjälpa människor att hitta och värdera information – en kunskap som blir allt viktigare att ha. Här berättar Elin om sin alltmer digitala arbetsvardag.

Se videon här

DIK anser att kultur är en grundpelare i ett demokratiskt samhälle – vi jobbar för att du som vill arbeta med kultur i framtiden ska få ett hållbart arbetsliv och en rättvis lön.