Så ökar du chanserna till jobb efter examen

landa jobbet

Är det snart dags för dig att ge dig ut på arbetsmarknaden eller har du några år kvar i studentlivets trygga bubbla? Oavsett vilket behöver du förbereda dig på livet efter studierna. Vi ger dig tips för hur du ska göra för att sticka ut i ansökningsprocessen och bli mer attraktiv för framtida arbetsgivare.

Det är många som tävlar om jobben inom kultur, kommunikation och kreativ sektor så har du siktat in dig på ett jobb i den branschen kan det vara bra att tänka till på vad som kan få just dig att sticka ut. Fundera över vad du skulle vilja jobba med och vad du behöver för erfarenheter och kompetens för att få göra just det. Din utbildning är förstås det viktigaste, men vad kan du göra mer för att vässa din profil? Det finns tre saker du kan göra för att stärka dina chanser, menar DIK:s jobbcoach Elisabeth Karlsson Westberg.

Tre tips som gör dig mer anställningsbar

1. Skaffa dig arbetslivserfarenhet genom att göra praktik

I många utbildningar ingår en termins praktik. Det är bra! Ta alltid chansen att skaffa dig arbetslivserfarenhet inom det område du vill jobba om du har möjlighet. Det ger dig viktiga erfarenheter, referenser och – inte minst – kontakter. Att söka praktik är mycket likt att söka jobb så för att öka chanserna till den bästa praktikplatsen, ta del av våra tips för att förbättra din jobbansökan nedan.

2. Engagera dig ideellt

Vare sig det handlar om att vara aktiv i studentsektionen eller engagera sig i en ideell organisation är ideella engagemang något som kan höja ditt CV över andras. Det visar att du har driv, engagemang och intresse. Du kan till exempel engagera dig i DIK:s expertpanel för studenter och lära dig att driva viktiga opinionsfrågor.

3. Gör en hisspitch och ge dig ut och nätverka

En hisspitch är en kort presentation som sammanfattar det allra viktigaste du vill säga. Vilka är dina viktigaste kompetenser och vad kan du bidra med? När du väl har förberett en hisspitch om dig själv blir allt så mycket lättare när du väl ska träffa en potentiell arbetsgivare. Sen är det bara att börja kontakta arbetsplatser som du är intresserad av och berätta att du finns. Se också till att läsa på lite om dem så du kan visa dig insatt i deras viktigaste frågor.

Självklart är även ett bra CV och personligt brev samt en bra Linkedinprofil viktiga ingredienser i jobbsökandet. Tips för att vässa CV:t hittar du här!

Elisabeth Karlsson Westberg, karriärcoach, DIK