Välkommen till Hållplats 2020

hallplats-artikel-logo-fackforbundet-DIK

Följ med på resan mot framtidens arbetsliv! Under Hållplats stannar vi till för att diskutera viktiga frågor som mångfald, balans mellan arbete och fritid samt förändrat engagemang.

Hållplats 2020 är digital och vi möts via verktyget Zoom under ledning av mötesproffset Sofia Karlsson (Facere Lab). Tre förmiddagar i november får varsitt tema – välj själv vilken eller vilka dagar du vill delta. Resultatet och diskussionerna från Hållplats tar vi med oss till DIK:s kongress nästa år. 

Hållplats 17 nov: Underbart är kort! Eller?

Digitalt | Klockan 10:00–12:00 |
Anmäl dig här>> senast den 12 november

Förkortad arbetstid är en flitigt debatterad fråga, som i förlängningen handlar om att skapa en bra balans mellan arbete och fritid. Är kortare arbetstid verkligen lösningen, eller finns det viktigare faktorer – som flexibilitet i var och när vi förväntas arbeta?

Var med när expertgruppen bakom DIK:s rapport Arbetstidsförkortning för DIK:s medlemsgrupper presenterar rapportresultatet och diskuterar tillsammans med DIK:s ordförande Anna Troberg hur vi skapar ett hållbart arbetsliv i stort. Vi vill också ta del av dina tankar – som deltagare kommer du att kunna vara med och rösta i olika frågor.

Hållplats 18 nov: Walk the talk – så ökar vi mångfalden och motverkar diskriminering

Digitalt | Klockan 10:00–12:00 |
Anmäl dig här>> senast den 12 november

För att kunna motverka diskriminering och arbeta för ökad mångfald så behöver vi börja med oss själva. Hur kan DIK bli mer inkluderande och öppna upp för fler medlemmars engagemang? Var med och tyck till och inspireras av två superproffs; Christina Noble Knight och Anna Adeniji.

Christina Knight är Creative Director på The Amazing Society och författaren bakom ”Mad Women – A herstory of advertising” och ”Not Buying It”. I en mansdominerad kommunikationsbransch så undervisar och föreläser hon över hela världen kring vad jämställdhet och mångfald gör för arbetsmiljön, kreativiteten och lönsamheten på byråer och företag.

Anna Adeniji har arbetat med frågor som mångfald, rasism, hbtq-frågor och inkludering sedan 2008 då hon disputerade i genusvetenskap. Under Hållplats ger hon oss konkreta exempel på hur vi som personer och organisationer kan bli bättre på att motverka etnisk diskriminering och rasism på arbetsplatsen.

Efter inspirationstalen så diskuterar Brandon Sekitto och Anna Troberg från DIK:s styrelse hur förbundet arbetar mot diskriminering och för ökad mångfald så väl i opinionsbildning som internt i organisationen – och hur vi kommer framåt.

Hållplats 19 nov: Framtidsförmiddag

Digitalt | Klockan 10:00–12:00 |
Anmäl dig här>> senast den 12 november

Hur blir DIK ett relevant fackförbund i framtiden? Aktivismen flyttar ut på nätet, sätten att kommunicera utvecklas i en rasande takt och arbetsmarknaden är i ständig förändring. Det ställer nya krav på både medlemskapet och formerna för att kunna engagera sig i sitt fackförbund. Under denna förmiddag reser vi framåt för att vrida och vända på tankar kring framtidens engagemang och medlemskap i ideella föreningar, fackförbund och i DIK.

Tre personer med olika infallsvinklar kring medlemskap och engagemang möts i ett panelsamtal kring vad medlemmar förväntar sig i framtiden – men också för att slå hål på myter kring engagemang och vilka som är engagerade.

I samtalet deltar Åsa Märs, kommunikationschef på IF Metall – fackförbundet som med sin film om arbetarrörelsens historia nominerades till Publishingpriset. Erik Wagner är förlagschef på Idealistas förlag, ordförande för Tollare folkhögskola och jobbar till vardags på Svenska turistföreningen som demokratisamordnare. André Pierrou, chef för avdelningen Medlemsutveckla och rekrytera på Sveriges Ingenjörer. Sveriges Ingenjörer jobbar ständigt med sitt medlemserbjudande och följer medlemmarnas åsikter om sitt medlemskap noga.