Konkurrensklausul och lojalitetsplikt - vad är vad?

loyalty3

Allt fler privata företag vill skriva in en konkurrensklausul i anställningsavtalet. Vad innebär det egentligen? Vi reder ut begreppen åt dig!

  • Vad är konkurrensklausul?  

En konkurrensklausul är en särskild reglering i anställningsavtalet som begränsar vad och var en person får arbeta efter att anställningen upphört. Det kan handla om att personer inte får ta anställning hos en konkurrent, starta eget, rekrytera kunder eller ta med dig kollegor från din gamla arbetsplats. Konkurrensklausuler kan också handla om reglering av sekretessfrågor och tystnadsplikt. De kan se väldigt olika ut, men innebär nästan alltid att arbetsgivaren ser till att lojalitetsplikten gäller även efter att den anställde slutat. 

  • Varför konkurrensklausul? 

Syftet med konkurrensklausulen är att förhindra att en anställd tar med sig väsentlig information från företaget samt att reglera vad som händer om personen skadar företaget efter avslutad anställning. Även utan en konkurrensklausul, finns det regler för vad en anställd får och inte får föra vidare från sin arbetsplats. Det regleras av den så kallade lojalitetsplikten och lagen om skydd för företagshemligheter. Läs mer om det nedan. 

  • Vad innebär lojalitetsplikten? 

Lojalitetsplikten är en samlingsbeteckning för flera förpliktelser en anställd har. Den ligger som en ”tyst klausul” i anställningsavtalet och gäller oavsett om det står något om den eller inte. Grundläggande är att arbetstagare helt enkelt inte får konkurrera med sin arbetsgivare. Man får inte heller använda företagets egendom, som till exempel mallar för offerter eller kundregister, i en annan verksamhet. Den anställde är skyldig att sätta arbetsgivarens intresse framför sitt eget. Normalt upphör lojalitetsplikten när en anställning tar slut. En konkurrensklausul kan sägas fungera som en förlängning av lojalitetsplikten. 

  • Vad är en företagshemlighet? 

Lagen om skydd för företagshemligheter reglerar att en anställd inte får avslöja företagsintern information som kan skada arbetsgivaren. Denna lag sträcker sig längre än lojalitetsplikten, eftersom den gäller även efter att anställningen upphört. Det kan handla om uppgifter som ritningar, modeller eller avtalsvillkor. Det ska inte vara sådan information som är allmänt känd, utan sådant som en anställd har fått ta del av inom ramen för anställningen. Det gäller inte yrkeskunnande.  

Ta hjälp av DIK:s experter! DIK kan hjälpa dig avgöra om en konkurrensklausul är skälig eller inte.