Förtroendevald på din arbetsplats

Som medlem i DIK har du möjlighet att engagera dig i fackliga frågor och företräda medlemmarna på din arbetsplats. Du och dina kollegor kan också starta en lokalfacklig förening.

Att vara fackligt förtroendevald

Som förtroendevald kommunicerar du med DIK-medlemmarna på din arbetsplats om fackliga frågor. Uppdraget kan också handla om förhandlingar och samverkan på arbetsplatsen. Du får kunskap om vad som händer i organisationen, kan samordna idéer och hjälpa till att förankra dem hos din arbetsgivare. Som fackligt förtroendevald är du en mycket viktig person både för dina arbetskamrater och för DIK.

Du har rätt att vara ledig från ditt arbete när du arbetar fackligt. Hur mycket tid du lägger på ditt uppdrag beror på dina möjligheter och hur många medlemmar du företräder.

GDPR – tänk på det här som förtroendevald

Den nya dataskyddsförordningen GDPR innebär skärpta krav på hantering av personuppgifter. Här går vi igenom de viktigaste punkterna att tänka på i ditt fackliga arbete och här hittar du instruktioner för personuppgiftshantering i sin helhet.

Vi utbildar och stöttar dig

Som förtroendevald har du allt stöd du behöver från DIK:s centrala organisation. Du har en ombudsman att vända dig till i frågor om hur olika ärenden ska hanteras. Du kan också delta i informationsträffar och fackliga utbildningar som DIK anordnar inom exempelvis arbetsmiljö, förhandling och fackligt ledarskap. De gör dig till en säker förhandlare och en duktig lokalfacklig företrädare.

Så blir du fackligt ombud

Totalt har över 1 300 av DIK:s medlemmar någon form av fackligt förtroendeuppdrag. Hur organiseringen ser ut beror på vilken sektor man jobbar inom. Är du osäker på hur det ser ut hos dig kontakta oss gärna så berättar vi mer.

När du blir vald till facklig ombud är det viktigt att din arbetsgivare får veta detta. Glöm inte heller att kontakta oss för att anmäla ditt förtroendeuppdrag.


Frågor och svar om att vara förtroendevald

Här hittar du de vanligaste frågorna kring vad det innebär att vara fackligt förtroendevald.

Är du redan fackligt ombud?
För dig som är förtroendevald stöttar vi i hur du kommer igång med ditt arbete och inspirerar dina kollegor att engagera sig. Kontakta oss för att boka tid med en föreningsutvecklare.