A-kassan ger dig ekonomisk trygghet

Som medlem i DIK har du möjlighet att gå med i Akademikernas a-kassa (AEA). Det ger dig en bra ekonomisk trygghet om du skulle bli av med jobbet. Dessutom ingår då också en av marknadens bästa inkomstförsäkringar.

Väljer du att gå med i Akademikernas a-kassa (AEA) blir din medlemsavgift något högre, men i gengäld får du en ekonomisk grundtrygghet som är ovärderlig om du förlorar jobbet.

Därför ska du vara med i a-kassan

A-kassan kan ge dig ekonomisk ersättning om du blir arbetslös. Det gör att du kan våga vara flexibel på arbetsmarknaden. Du ska våga byta jobb, flytta eller starta eget utan att det ekonomiska är ett hinder. Är du med i a-kassan behöver du inte gå från hus och hem om det inte blir som du tänkt dig. Det är en trygghet både för dig och för samhället.

DIK:s inkomstförsäkring ingår

För dig som arbetar och både är medlem i DIK och med i Akademikernas a-kassa ingår en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Med den får du ännu bättre ekonomisk trygghet: upp till 80 procent av lönen om du blir arbetslös. I praktiken betyder det att du kan leva som vanligt även om du förlorar jobbet.

Vem kan gå med i a-kassan?

A-kassan är till för dig som arbetar. Så länge du är student har du inte rätt till ersättning från a-kassan. Det gäller även under studieuppehåll, oavsett om det är ett längre uppehåll. Men om du har jobbat tidigare kan du gå med i a-kassan redan under studietiden. Och det kan löna sig.

Så ansöker du om medlemskap

Du skickar in din ansökan direkt till Akademikernas a-kassa. På deras webbplats hittar du också mer information om villkoren för medlemskap och ersättning.

Är du idag medlem i en annan a-kassa och vill byta? Vänta tills du får bekräftelse på ditt medlemskap i Akademikernas a-kassa och kontakta sedan din nuvarande a-kassa för att begära utträde. Om du redan är medlem i Akademikernas a-kassa genom ett annat Sacoförbund behöver du inte skicka in en ny ansökan.

Mer information och ansökan på Akademikernas a-kassas webbplats

Har du blivit uppsagd?
Kom ihåg att be om ett intyg från din arbetsgivare.  För att få a-kassa behöver du ett särskilt så kallat arbetsgivarintyg som din arbetsgivare ska fylla i. Mer information om det finns på Akademikernas a-kassas webbplats.
Läs mer om uppsägning