Gå till innehåll

Inkomstförsäkring för egenföretagare

inkomstforsakring-ef

Precis som anställda har du som egenföretagare och medlem i DIK en inkomstförsäkring som kompletterar a-kassan. Det är en trygghet om det av någon anledning skulle uppstå problem i bolaget.

Inkomstförsäkring för egenföretagare

En inkomstförsäkring är en extra trygghet och fungerar som ett tillägg till a-kassan. Eftersom a-kassan endast täcker bortfall av inkomst upp till  25 025 kronor före skatt är det för de flesta ett mycket viktigt komplement. 

Det är viktigt att känna till att du bara har rätt till arbetslöshetsersättning och inkomstförsäkring så länge du inte fortsätter att bedriva din verksamhet. Företaget måste avslutas eller läggas vilande. Inkomstförsäkringen följer alltid a-kassornas bedömning.

Här kan du läsa mer om DIK:s förmånliga inkomstförsäkring.

Om inkomstförsäkring

Aktiebolag 

Ersättningen som a-kassa tillsammans med inkomstförsäkring kan ge dig, är upp till 80 % av den lön du tagit ut. Det krävs därför att du så långt som möjligt tar ut lön från företaget, det vill säga ersättning från ditt företag som du betalar egenavgift och inkomstskatt på. Att ta ut kapitalvinster är förmånligt på kort sikt, men är inte ersättningsgrundande. Detta gäller även sjukpenning, föräldrapenning och inte minst pension.  

Andra bolagsformer 

Om du inte, som i aktiebolag eller vid anställning, tar ut lön med A-skatt från ditt företag beräknas ersättningen annorlunda. Precis som när det gäller aktiebolag krävs det att företaget avslutas eller läggs vilande för att a-kassa och inkomstförsäkring ska kunna utbetalas, men ersättningen kommer också att baseras på tidigare års taxeringsuppgifter.

Läs mer hos Akademikernas a-kassa