Jobba som UX-designer: karriärmöjligheter och arbetsmarknad

UX-designer

Jobbar du som UX-designer eller är du nyfiken på vad det innebär? Här hittar du information om vad en UX-designer gör och vad DIK – facket för kreativ sektor – erbjuder dig som medlem. Vi reder även ut vilka kompetenser som krävs och vad du kan tjäna som UX-designer.

DIK är facket för kreativ sektor

Vi är specialiserade på arbetsvillkoren inom kreativ sektor där UX-designers ingår. Våra ombudsmän har lång erfarenhet av att ge stöd till personer som jobbar med kreativa yrken som design och kommunikation. Hos oss får du hjälp med bland annat:

  • Arbetsrättsligt stöd

  • Inkomstförsäkring

  • Karriärcoachning

  • Lönerådgivning och lönestatistik

Se alla förmåner här.

Bli medlem i facket för kommunikation och kreativ sektor idag – tillsammans är vi starkare!

Bli medlem

Vad gör en UX-designer?

Rollen som UX-designer eller användbarhetsexpert handlar om att skapa produkter och tjänster som är enkla att förstå och använda. En UX-designer arbetar med att sätta sig in i användares behov och beteenden för att utforma digitala produkter och tjänster som motsvarar deras förväntningar, exempelvis datasystem eller webbsidor. De skapar prototyper, utför användartester och utvärderar interaktionen mellan användaren och produkten.

Vad är UX-design?

UX står för User Experience – användarupplevelse – och handlar om att skapa användarvänliga och tillfredsställande upplevelser när användare interagerar med digitala produkter eller tjänster. Det handlar om att förstå användarens behov, skapa en användarcentrerad design och säkerställa att produkten eller tjänsten är enkel att använda och ger en positiv känsla hos användaren. UX-designern arbetar ofta nära systemutvecklare, programmerare och grafiska formgivare.

Vad tjänar en UX-designer?

Medianlönen för UX-designer är 43 000 kronor. Lönen varierar beroende på faktorer som erfarenhet, ansvarsområden, bransch och var i landet du jobbar. Som medlem i DIK får du tillgång till mer detaljerad statistik via Mitt DIK. Dessutom kan du boka personlig lönecoachning.

Vad är en rimlig ingångslön för en UX-designer?

Ingångslönen kan variera beroende på utbildning, erfarenhet och arbetsgivare. DIK har en rekommenderad ingångslön på 32 000 kronor. Hör gärna av dig till oss inför att du ska göra ett löneanspråk så hjälper vi dig med tips och råd.

Vad behöver en UX-designer för utbildning?

För att arbeta som UX-designer krävs vanligtvis en högskoleutbildning där digitalteknik samt beteende- och kognitionsvetenskap ingår. Grafisk design, interaktionsdesign eller liknande kan också vara ett komplement, likaså mångårig erfarenhet inom IT-utveckling i kombination med extra kompetensutveckling.

Hur ser arbetsmarknaden ut för UX-designers?

Som UX-designer kan man arbeta inom olika branscher och organisationer. Det kan vara inom mjukvaruutveckling, webbdesign, mobilapplikationer, spelindustrin eller konsultföretag. Dessutom kan UX-designers arbeta som frilansare eller konsulter och erbjuda sina tjänster till olika företag och projekt.

Sammanfattningsvis erbjuder en karriär som UX-designer möjligheten att skapa meningsfulla och användarvänliga digitala produkter och tjänster. Det är ett kreativt yrke som kräver både analytiska och designorienterade färdigheter.