DIK:s utmärkelser

Våra utmärkelser uppmärksammar verksamheter inom kultur och kommunikation som gör något alldeles extra.

Årets arkiv

Utmärkelsen delas ut av DIK varje år på Arkivforum i Stockholm, utom var fjärde år då det är Arkivveckan och priset delas ut där. Prissumman är 25 000 kronor.

Vinnaren kan vara ett arkiv som utför en viktig samhällsinsats, har genomgått en omvälvande utveckling eller är särskilt nytänkande. 

Läs mer om Årets arkiv här

Årets bibliotek

Varje år sedan 1986 utser DIK Årets bibliotek. Utmärkelsen delas ut på Bok- och biblioteksmässan i september månad. Priset är ett stipendium om 25 000 kronor. Juryn välkomnar anmälningar från hela biblioteksvärlden. Under åren har olika slags bibliotek fått utmärkelsen: folkbibliotek, forskningsbibliotek, skolbibliotek, sjukhusbibliotek, sambibliotek.

Juryn bedömer verksamheten utifrån varje biblioteks förutsättningar och tittar särskilt på kriterier som användarvänlighet, organisation, stabilitet, kreativitet, utveckling, bestånd och förankring bland kunder/användare i samhället.

Läs mer och Årets bibliotek här.

Årets Byrå – Bästa Arbetsgivare

Tillsammans med Regi och Resumé instiftar vi nu ett nytt pris: Årets Byrå – Bästa Arbetsgivare. Priset går till en arbetsgivare inom byråbranschen som gör ett extra bra arbete för att skapa ett hållbart arbetsliv för sina anställda. Bästa Arbetsgivare är en del av Årets Byrå och delas ut för första gången på Årets Byrå-galan 2020.

Läs mer om Bästa Arbetsgivare här.

Skolbibliotek i världsklass

Hälften av alla elever saknar tillgång till ett skolbibliotek med bemanning. Men det finns goda förebilder och de vill DIK hylla! Utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass har delats ut vid sju tillfällen. Läs mer här.