5 tips från coachen – till dig som driver eget

Är du en av alla DIK-medlemmar som driver eget? Här ger karriärcoachen Johan Åkesson sina bästa tips till dig som egenföretagare.

Allt fler DIK-medlemmar startar eget. Anledningarna kan variera men för många egenföretagare är självständigheten den stora motivationen – att själv kunna styra över sin tid, men också över vilka uppdrag man tar. Det kan även vara så att man blivit av med jobbet men inte tror att man kan få en anställning igen. Det är dock ett inget bra incitament till att starta eget, enligt Johan Åkesson, karriärcoach på Verto, som coachat många DIK-medlemmar som är egenföretagare.

– I en sådan situation kan egenanställning vara ett bra sätt för att känna på företagandet. Hur känns det att ta ett uppdrag? Är det något du kan tänka dig att göra på heltid?

De allra flesta som startar eget gör det ändå för att de har en passion för sitt arbete. Och däri ligger också en stor del av utmaningen för många, menar Johan Åkesson. Han berättar att han brukar dela upp entreprenörskapet i olika cirklar: produktion (det man faktiskt gör), administration, försäljning/marknadsföring och utveckling. Många lägger tid för mycket tid på produktionen på bekostnad av utvecklingen och marknadsföringen, menar Johan.

Den mest framgångsrika frilansaren är inte den som bara är bäst inom sitt expertområde – utan den som bäst förmedlar vad hen är bra på.
– Försäljningen är en utmaning som tar längre tid än vad man tror att behärska. Man hoppas att alla andra ska förstå vilket bra erbjudande man har och glömmer bort att faktiskt förmedla det. Istället hänfaller man åt det roliga, det som är ens passion. Det första frågan du behöver kunna svara på är "Vad är mitt erbjudande?". Sedan behöver du se till att kommunicera det erbjudandet till potentiella kunder. Tänk på hur du kan göra nytta och göra din kunds vardag lättare. Den mest framgångsrika frilansaren är inte den som bara är bäst inom sitt expertområde utan den som bäst förmedlar vad hen är bra på.

En annan utmaning är känslan av ensamhet.  
 
– Många underskattar känslan av ensamhet. Vi är flockdjur och vana vid att ha människor omkring oss. Plötsligt har du inga kollegor som du kan bolla och ingen chef som ger feedback. Även om det kan vara skönt att slippa internpolitik, intriger och evighetslånga möten kan det vara svårt att leverera mot sig själv, utan mål och verksamhetsplan. Plötsligt sitter du hemma själv vid köksbordet och tänker "Vilken ände ska jag börja i?". Då är det lätt att tappa fart och disciplin. Då är det viktigt att hitta vägar att bli sin egen motor. 

Så hur blir man då sin egen motor? Och hur prioriterar man rätt saker? Här kommer Johans 5 bästa tips till dig som driver eget:

 1. Avsätt tid till relationsbyggande
  Att hitta nya kunder och underhålla befintliga relationer tar tid, därför behöver du avsätta särskild tid till just detta. Är du till exempel kommunikatör? Sitt inte och fila på en text i all evighet, använd istället en del av tiden till att boka en lunch med kund eller uppdatera dina sociala medier. Ett av de bästa sätten att förmedla ditt erbjudande är att helt dela med dig av din kunskap. Prata inte bara om det du är bra på, bjud på kunskap till din målgrupp via exempelvis sociala medier.

 2. "Gå till jobbet" - även om det råka vara vid köksbordet
  Planera din arbetsvecka och dina arbetsdagar (gärna måndag till fredag!) precis som om du vore anställd. Både utifrån antal timmar och vad du behöver ha åstadkommit. Fastna inte i pyjamasen, utan på med både jobbkläder och ditt professionella mindset. Saknar du kollegor och har resurser kan det vara en bra idé att hyra in sig på ett frilanskontor. Annars kanske ett kafé, ett bibliotek eller en hotellobby kan fungera som arbetsplats vissa dagar?

 3. Gör en plan
  Ha en egen verksamhetsplan för varje år och kvartal med mål och delmål, skriv aktiviteter du behöver göra för att nå dessa mål och när de ska vara klara. Ha bestämda dagar eller tider när du ska arbeta med olika områden, exempelvis kan du viga måndagar åt försäljning, tisdag till torsdag åt uppdrag och fredag till administration.

 4. Belöna dig själv
  Det är jätteviktigt med belöning! När det inte finns någon chef som berömmer eller kollegor att fira med är det extra viktigt att du själv ser till att fira dina framgångar. Och glöm inte att dela med dig av dina framgångar till andra.

 5. Skaffa en hållbar ekonomi
  Många är alldeles för dåliga på att prissätta. Kvalitet kostar alltid en viss nivå och din kund betalar inte bara för din tid utan också för din erfarenhet, vilket förstås påverkar kvaliteten på slutprodukten. Det kan också vara bra att inte variera lönen för mycket. Ta hellre ut en lite lägre lön men som räcker under en längre period och ta gärna ut lönen den 25:e varje månad för kontinuitetens skull.
  Prioritera också pensionen! Pensionen kan kännas långt borta för många och då är det lätt att skjuta upp och bortprioritera pensionsinbetalningarna. Det kan dock bli en otrevlig överraskning längre fram så se till att så fort som möjligt börja betala in till din pension.

Men det kanske allra viktigaste enligt Johan är att ha roligt.

– Även om det är viktigt att prioritera utveckling och marknadsföring så måste passionen finnas i grunden. Det är ditt bästa drivmedel och din bästa marknadsföring. Finns passionen där, kommer den att lysa igenom i allt du gör.

Är du medlem och vill ha personlig coachning? Mejla karriar@dik.se och boka ditt samtal.

Inte medlem? Det här får du som egenföretagare och medlem i DIK.

Bli medlem här.