7 anledningar till att vara med i a-kassan

Med a-kassa behöver du inte oroa dig för att stå utan inkomst. Här är våra 7 bästa anledningar att vara med.

  1. Du kan känna dig trygg. Om det inte går som du tänkt dig på arbetsmarknaden kan du ändå sova gott om natten – a-kassan backar upp dig.
  2. Du kan snabbt få pengar om du skulle bli av med jobbet. Du kan få upp till 910 kr per dag i 300 ersättningsdagar. För att få ersättningen baserad på din lön behöver du uppfylla medlems- och inkomstvillkoren.
  3. Du kan få DIK:s inkomstförsäkring. I medlemsavgiften ingår en inkomstförsäkring som täcker upp till 80 % av hela lönen. Den gäller bara om du är med i a-kassan.
  4. Du kan få del av det du redan betalar för. När du jobbar betalar din arbetsgivare arbetsgivaravgift på din lön som bland annat går till de som är arbetslösa. För att du ska få del av dessa pengar, om du skulle bli arbetslös, måste du vara med i a-kassan.
  5. Den intygar att du har inkomst, även om du inte jobbar. Det händer att exempelvis hyresvärdar eller banker vill ha intyg på att du är med i a-kassan för att hyra ut bostäder eller bevilja lån.
  6. A-kassan är inte vinstdrivande. Fler medlemmar betyder inte vinst för oss, det betyder att vi kan fortsätta ha låg avgift. Vi rekryterar inte för att tjäna pengar. A-kassan är också politiskt obunden. Målet är att ge ekonomiskt stöd till dem utan jobb, via pengar frånstaten och medlemmarna.
  7. Den är viktig för samhället och välfärden. Med a-kassan som tillfällig inkomst ska man ha möjlighet att fokusera på att hitta nytt jobb – grunden för en dynamisk arbetsmarknad.