Därför ska er byrå ha kollektivavtal – 5 bra anledningar

Vill du ge dina anställda bra villkor, få tillgång till de bästa och mest prisvärda pensionslösningarna och dessutom vinna fler uppdrag? Då är kollektivavtal en bra lösning. Här listar vi de fem bästa sakerna med kollektivavtal.

Vi tycker att kollektivavtal inte ska behöva vara så krångligt. I grund och botten är det ett smörjmedel i verksamheten och i förlängningen handlar det om verksamhetsutveckling och högre vinst. Med DIK kan ni också skräddarsy ert avtal så att det är anpassat efter just er arbetsplats – för vi vet att alla arbetsplatser är olika. Men det finns några saker som alla arbetsplatser med kollektivavtal kan dra nytta av; här listar vi topp fem.

 1. Ni får billigare försäkringar och mer pension för pengarna

  Har er byrå tecknat försäkringar och pensionslösningar för era anställda som liknar de som finns i kollektivavtal? Då är det tyvärr så att det kostar mer än det smakar. Ifall ni istället skulle teckna kollektivavtal får ni tillgång till motsvarande pensionslösning och samma försäkringar till ett billigare pris. Tjänstepension som ligger i ett kollektivavtal är nämligen ett suveränt förmånspaket eftersom ITP är framförhandlat av arbetsmarknadens parter för att pressa ner kostnaderna. Man kan säga att du får rabatt på premien med ett kollektivavtal, eller att du helt enkelt slipper kasta pengar i sjön. Ni kan alltså både spara pengar samtidigt som ni ger era medarbetare bättre pension och försäkringar.

 2. Ni kan vinna fler uppdrag

  Många uppdragsgivare inom offentlig sektor ställer krav på kollektivavtal i upphandlingar. Utan kollektivavtal – ingen pitch.
   
 3. Ni blir en attraktiv arbetsgivare

  Nästan sex av tio som jobbar inom kommunikationsbranschen svarar i en enkät att de tycker att det är viktigt att deras arbetsgivare har tecknat kollektivavtal. På det hela taget hjälper kollektivavtalet er att vara ett professionellt företag och en seriös arbetsgivare. Och med de fina förmånerna som följer med avtalet finns det många skäl att fortsätta jobba på just er byrå. Och om du som byråledare också är anställd, kan du såklart också dra nytt av kollektivavtalets fördelar.

 4. Ni får ett kvalificerat HR-stöd

  När man driver ett litet företag har man sällan en HR-avdelning och det kan vara svårt att hålla koll på vad som gäller i personalfrågor. Om ni tecknar kollektivavtal och dessutom blir medlem i en arbetsgivarorganisation så får ni förhandlingsstöd och tillgång till juridisk expertis. Skulle det uppstå en tvist så behöver ni inte heller anlita jurist eftersom det är arbetsgivarorganisationen och facket som hanterar tvisten. Allt detta, så att ni kan fokusera på det ni gör bäst.  Och som vi alla vet – tid är pengar.

 5. Ni tappar inte rätten att bestämma

  Många som driver mindre företag är rädda för att facket ska komma in och styra och ställa på ens företag. Så är det inte. Kollektivavtalet fungerar snarare som ett dokument för kommunikation på arbetsplatsen. Det enda ni behöver tänka på när ni har kollektivavtal är att prata med era anställda. Och att kommunicera borde vara extra enkelt på en kommunikationsbyrå, eller hur? 

  Ska ni fatta ett stort beslut som förändrar arbetssituationen för många av era anställda? Då kan kollektivavtalet tala om hur kommunikationen ska gå till, utifrån vad ni själva skrivit in i avtalet. För här kommer det fiffiga: Med DIK kan ni nämligen skräddarsy den delen av avtalet så att det passar just er arbetsplats. Och oavsett vad som står i avtalet, är det fortfarande alltid du som arbetsgivare som bestämmer över ditt företag.

Skräddarsy ditt avtal här.

Vill du sova på saken? Lär dig mer om kollektivavtal här.