Karriärcoachens 5 tips: Så snyggar du till ditt cv inför 2019

Nytt år, nya möjligheter! Om du funderar på att byta jobb vet vår karriärcoach Maria Klingemo vad du ska tänka på.

Under sommaren är det många som söker sig till nya jobb. Men december och januari är också bra månader att fundera på en nystart.
 Under december planeras verksamheten för kommande år. Det kan komma upp många jobb nu i slutet av året. Men du ska vara beredd på att rekryteringsprocessen kan ta längre tid på grund av att många är lediga, säger Maria Klingemo.

Till den som funderar på att söka ett nytt jobb har Maria Klingemo fem tips på vad du bör tänka på.

 1. Se över ditt personliga brev 
  – Kom ihåg att det ska vara max ett A4, men helst kortare. Lägg krutet på inledningen. Första stycket bör handla om vad du har för yrke, din kompetens och vad du tilltalas av hos arbetsgivaren. Under andra stycket ska du presentera din tyngsta merit. Alltså, vad som gör dig perfekt för jobbet. I tredje stycket lägger du till ytterligare information som är relevant för tjänsten. Avsluta med att uppmana till handling. Skriv inte att du hoppas på att de ska kontakta dig, utan skriv istället ”ser fram emot att höra från dig”. Tro på dig själv genom hela brevet. 

 2. Lägg fokus på dina befattningar 
  – Se till att ha ett tydligt och överskådligt cv med bra rubriker. Fokusera på innehåll, din befattning och därefter arbetsgivare och tidsperiod. Har du jobbat som karriärcoach, så fokusera på det. Detsamma gäller utbildning. Skriver du med din utbildning så var specifik och gå på innehållet. Exakt vad är det du har studerat? 

 3. Summera
  – De flesta arbetsgivare tittar på cv:t först. Inled ditt cv med en kompetensprofil. Skriv en summering av din professionella karriär. På så sätt får rekryteraren en snabb överblick på det du har gjort. Rekryteraren får också en inblick i vem du är som professionell medarbetare. Kan du ge en snabb inblick så är det mycket bra, men tänk på att vara tydlig och att lägga fokus på rätt saker. 

 4. De ska komplettera varandra 
  – Ett tips jag brukar ge är att du ska tänka på att ditt cv beskriver vad du har gjort och ett personligt brev beskriver vad du har lärt dig av det du har gjort. De ska komplettera varandra. Du ska inte dra hela cv:t en gång till utan sammanfatta det som är relevant för tjänsten.

 5. Ha is i magen 
  – Det kan dyka upp många jobb i december och januari, men det kan bli längre processer i rekryteringen. Det är ju mycket ledighet vid årsskiftet, så ha is i magen. Man brukar ta tag i alla ansökningar i början av januari när man kommer tillbaka från semestern.

Texten bygger på en artikel av Valerie Kaspersen och publicerades ursprungligen här.

Medlem i DIK? Boka tid för personlig karriärcoachning här.