Mediateken på Söderslättsgymnasiet är Årets bibliotek 2019

Sedan 1986 har DIK delat ut pris till årets bibliotek och under åren har många olika typer av bibliotek vunnit – folkbibliotek, sjukhusbibliotek eller forskningsbibliotek. I år låg fokus på upplevelse och vi kan nu meddela att Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg är Årets bibliotek 2019!

De som suttit i juryn i år, är Anna Troberg, förbundsordförande i DIK, Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie, Ann ”Arga bibliotekstanten” Lindberg, sociala medier-profil och Kent Wisti, präst, bildkonstnär och författare. Juryns motivering till vinsten:

”Mediateken på Söderslättsgymnasiet välkomnar från dag ett alla sina elever till en fantastisk och förunderlig värld där ingenting tycks vara omöjligt. På skolbiblioteket finns alltid en hjälpsam hand, ett kreativt bollplank och hjälp att förverkliga idéer och drömmar. Med ohämmad entusiasm och engagemang guidas eleverna genom läsning, språkutveckling, forskning, skrivande och andra former av kreativt skapande. Här får varje elev en både lärande och utvecklande upplevelse för hela livet.”

Så här säger Sten Ivarsson, samordnare för Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg, efter prisutdelningen:

– Helt överväldigad. Det känns jättestort att vår verksamhet, bland de här fantastiska finalisterna, uppmärksammas på det här sättet. Det är jättestort. Det är en sporre för framtiden, nånting att bygga vidare på.

DIK vill rikta ett varmt grattis till Mediateken på Söderslättsgymnasiet, och ser fram emot att se hur de fortsätter jobba i framtiden. Vinsten är ett stipendium på 25 000 kr.

Vill du nominera ett bibliotek du tycker håller världsklass för Årets bibliotek 2020? Varje år tar vi emot nomineringar, som sedan besöks och bedöms av juryn. Juryn väljer sedan ut ett antal bibliotek de tycker är något lite extra, i förhållande till temat. Sedan får alla som vill rösta! Håll ögon och öron öppna inför nomineringarna till 2020.