Per Grankvist: "Det är svårt att titta in i någon annans bubbla – men det går"

Styrs din världsbild av algoritmer? Når dina budskap bara de redan frälsta? Få som jobbar med kommunikation har missat snacket om filterbubblor. Vill du ha koll på hur de fungerar? Kolla in Per Grankvists föreläsning från 30 november.

Per Grankvist, du gästar DIK sessions för att prata om filterbubblor. Varför behöver man bry sig om filterbubblor som kommunikatör?

Därför att filterbubblor påverkar hur vi kommunicerar. Om vi låtsas som att filterbubblor inte finns kommer vi bara kommunicera till de redan frälsta. Så vi vill nå utanför den gruppen behöver vi bryta igenom filterbubblan. Lika viktigt som det är att förstå hur internet fungerar är det att se hur stor del av vår världsbild som faktiskt styrs av algoritmer. Och det skapar helt andra förutsättningar för oss som jobbar med kommunikation. Bara en sådan sak som att pressmeddelanden är helt meningslösa idag. Journalister raderar alla pressmeddelanden genom att helt enkelt ställa in sina filter för att filtrera bort dem som spam.

Okej, men om Facebook och Google bara ändrar sina algoritmer så är problemet löst, eller?

Vi kan inte skylla problemet med filterbubblor på Facebook och det var definitivt inte Facebooks fel att Trump vann valet, som många påstått. Jag har forskat på filterbubblor i över ett år och studerade också det amerikanska valet. Jag förutspådde att Trump skulle vinna trots att alla förstå-sig-påare var övertygade om Clintons vinst. Det krävdes ingen jätteavancerad analys för att komma fram till att Trump skulle vinna, ändå kändes det lite märkligt att sitta under TV4:s valvaka och gå emot den gängse uppfattningen. Vågade jag verkligen lita på min egen analys? Svaret var ja – jag fick rätt.

Med det vill jag säga att vi måste utgå ifrån de förutsättningar som finns och sedan lära oss att konversera utifrån dem. Det är svårt att titta in i någon annans bubbla – men det går.

Vad får man med sig från din föreläsning? Man kommer få en tydlig förståelse för hur filterbubblor fungerar och hur man kan bryta sig igenom dem för att nå ut med sitt budskap.

Här kan du se hela föreläsningen.

Här hittar du alla tidigare DIK Sessions.