Elaine Eksvärd: "Så lyckas du med en förhandling"

Med DIK Sessions satsar DIK på kunskapsutbyte för dig som arbetar med kommunikation. Det sker med seminarier och i podden Dialog. En av de som medverkat är retorikexperten och författaren Elaine Eksvärd, som tipsar om hur du blir en bättre förhandlare.

Elaine Eksvärd är ett välkänt namn inom retorik och anlitas ofta av medier som expert och för att kommentera politikers framträdanden. Hon är grundare och vd för en retorikbyrå som erbjuder medieträning och kurser i presentationsteknik bland annat.

Många kan känna obehag inför en förhandling oavsett om det handlar om att argumentera med sin partner eller löneförhandla med chefen. Det bottnar i fel förväntning på vad en förhandling egentligen är, menar Elaine Eksvärd.

– De flesta ser en boxningsring framför sig där man ska vinna med slagkraftiga argument. De borde istället se det som att de presenterar ett attraktivt förslag, som en guide som vill göra en bra visning av sitt förslag. Det handlar inte om att besegra någon, utan att vinna över personen du förhandlar med till din sida.

Politiker gör helt fel när de argumenterar. Jag har ingen aning om varför.

Kan alla verkligen bli en bra förhandlare? Ja, menar Elaine Eksvärd, men de som är ”monologmonster” har sämre förutsättningar.

– De tycker bättre om att lyssna på sin egen röst, när förhandling faktiskt handlar om att lyssna. Ställ frågor som visar att du är både påläst och intresserad av vad den andra har för intressen, och matcha sedan det med dina förslag.

Studera diplomatiska förhandlare

Det går att träna sig till att bli en bättre förhandlare genom att studera andra diplomatiska förhandlare.

– Riktigt bra förhandlare är oftast omtyckta. Fundera på hur du skulle kunna göra likadant – att både lyckas med förhandlingen och vara omtyckt. Försök att ha samma retorik som du har med familj och vänner när ni umgås så att det blir en avslappnad stämning. Spegla den du pratar med och känn av läget. Det handlar om att inte vara varken för aggressiv eller för passiv, säger Elaine Eksvärd.

Men, menar Elaine Eksvärd, ha inte politiker som retorisk förebild för då kommer du att bli en ”floskelgeneral”.

– Politiker gör helt fel när de argumenterar. Jag har ingen aning varför.

Mer om #DIKsessions och podden Dialog.

Elaine tipsar – så blir du en bättre förhandlare:

  1. Se det inte som en förhandling, utan se det som en försäljning av dina argument.
  2. Spegla motpartens kroppsspråk.
  3. Lyssna först, prata sen.
  4. Sänk tonen i slutet av meningarna.
  5. Ge komplimanger till motpartens frågor, som ”bra fråga”, ”intressant åsikt”.