Så maxar du pensionen – 4 tips till dig med eget företag

Som företagare behöver du själv ansvara för att tjäna in till pensionen. Här listar vi vad du behöver tänka på för att maximera avsättningen till din pension.

När du driver ett företag behöver du ta ut lön eller överskott, betala in avgifter och skatter samt kompensera för utebliven tjänstepension genom att sätta upp ett eget sparande. Det kan kännas krångligt jämfört med att vara anställd och få tjänstepension – och det finns en del fallgropar. Men med lite mer koll kan du få mycket mer i plånboken när du pensionerar dig och slipper riskera att bli fattigpensionär. Här kommer fyra tips som hjälper dig på traven. 

 1. Ta ut lön/överskott

  Den lön eller det överskott du betalar skatt och avgifter på, är det som ligger till grund för din allmänna pension. Ju mer du skattar desto högre allmän pension. Gränsen för att börja tjäna in till allmän pension går vid en årsinkomst på 19 247 kronor (2018).

 2. Se till att ha eget sparande

  Nio av tio anställda får tjänstepension via sin arbetsgivare. Som egenföretagare behöver du kompensera för utebliven tjänstepension genom eget sparande. Spara cirka 4,5 procent av din lön och sätt av 30 procent av eventuella belopp som överstiger ungefär 39 000 kr. Det motsvarar vad de flesta anställda får inbetalt till tjänstepension. 

  Om du får ut under 39 058 kronor i lön per månad (2018) och vill spara ytterligare pengar till pensionen kan du spara av dina redan skattade pengar. Läs mer om eget pensionssparande här.

 3. Gör avdrag för privat pensionssparande

  Om du har inkomst från näringsverksamhet men ingen tjänstepension kan du göra avdrag för privat pensionssparande med upp till 35 procent av inkomsten från din verksamhet. Avdraget får uppgå till högst 10 prisbasbelopp, vilket innebär högst 455 000 kronor under 2018.

  Tänk dock på att inte göra avdrag för privat pensionssparande om du har ett överskott under 39 058 kronor i månaden (2018). På så vis tjänar du nästan in så mycket som det går till din allmänna pension och hamnar under gränsen för statlig skatt.

 4. Nyttja extra fördelar efter 65 år

  Om du driver företaget vidare efter 65 får du lägre sociala avgifter och större grund- och jobbskatteavdrag. Detta gäller även om du redan börjar ta ut din pension.

 

Logga in på Pensionsmyndighetens webb och se hela din pension – din allmänna pension, din tjänstepension och eventuellt eget pensionssparande.