Tryggare bibliotek och informationskrig – såhär var bokmässan

Bokmässan 2019 är över. Nu när vi lämnat Göteborg för den här gången, tar vi med oss ny energi och nya intryck. Under två dagar hann vi både arrangera och delta på seminarier, men framför allt träffa alla besökare – från befintliga medlemmar till nyfikna förbipasserande, präglades mässan av intressanta samtal.

Seminarierna

Tidigt på torsdagsmorgonen smygstartade vi mässdagarna, genom att ordförande Anna Troberg deltog i ett seminarium om kommunikatörernas roll i Göteborg stad. Det var ett spännande samtal, med många bra inspel. Seminariet arrangerades av DIK:s lokalfackliga förening i Göteborg stad, i syfte att lyfta vad en kommunikatör har för roll och hur den ibland missförstås på sin arbetsplats och av samhället. Anna samtalade med både seminarieledare Patrik Centerwall och med seminariedeltagarna.

Senare under torsdagseftermiddagen, arrangerade DIK ett seminarium om den nyligen släppta rapporten som handlar om arbetsmiljön på biblioteken. Seminariet handlade om hur vi skapar en tryggare miljö på biblioteken och leddes av vår utredare Johanna Alm Dahlin, som också författat rapporten. Deltog och samtalade gjorde Helene Öberg, statssekreterare hos kultur- och demokratiministern (Mp), Christer Nylander, ordförande i Kulturutskottet (L), Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie KB, Carola Gunnarsson, förste vice ordförande SKL, och Anna Troberg, förbundsordförande DIK.

Läs mer om rapporten här!

På fredagen modererade vår utredare Mikael Nanfeldt ett samtal mellan ordförande Anna Troberg och Carl Heath, särskild utredare om MIK (medie- och informationskunnighet). Samtalet handlade om algoritm- och informationspåverkan och vilken roll biblioteken spelar i det. Deltagarna diskuterade bland annat hur biblioteken spelar en väsentlig roll för att förmedla kunskap om källkritik, att det måste börja redan i skolbiblioteken och hur viktigt det är att satsa på både instanserna och personalens kompetens. 

Årets bibliotek 2019

I över 30 år har DIK delat ut pris till Årets bibliotek och på bokmässan presenterades årets vinnare. Stort grattis till Mediateken på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg!

Juryns motivering:

”Mediateken på Söderslättsgymnasiet välkomnar från dag ett alla sina elever till en fantastisk och förunderlig värld där ingenting tycks vara omöjligt. På skolbiblioteket finns alltid en hjälpsam hand, ett kreativt bollplank och hjälp att förverkliga idéer och drömmar. Med ohämmad entusiasm och engagemang guidas eleverna genom läsning, språkutveckling, forskning, skrivande och andra former av kreativt skapande. Här får varje elev en både lärande och utvecklande upplevelse för hela livet.”

DIK ser fram emot att se hur Mediateken fortsätter jobba i framtiden. Vinsten är ett stipendium på 25 000 kr.

Vår monter

Under bokmässan hade DIK en monter, för att möta alla som ville fråga, samtala eller diskutera med oss. Monterns tema för i år var ”Kriget är här”, och syftade till det informationskrig som pågår i vår digitala värld idag. I en tid som kantas av falska nyheter och desinformation, är det viktigt att vi alla rustas med kunskap i källkritik och historisk evidens. DIK:s  medlemmar – kommunikatörer, arkivarier och bibliotekarier med flera har den kompetensen, men då måste de samhällsfunktioner som upprätthåller demokratin få tillräckliga resurser. Det gäller både kommunikatörer i samhällets tjänst och det gäller kultur- och minnesinstitutioner.

Läs hela foldern här!