Sexuella trakasserier – så säger lagen och det här ska du tänka på

Sexuella trakasserier är, enligt lag, uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Här ger vi exempel på handlingar som kan uppfattas kränkande och en checklista för dig som blivit utsatt.

I kölvattnet av #metoo har ett enormt behov av att prata om och arbeta mot sexuella trakasserier uppdagats. Sextrakasserier (till skillnad mot flirt) är kommentarer, blickar eller beröring som är ovälkomna. Ninni Hagman, före detta jämställdhetskonsult, har tagit fram konkreta exempel på oacceptabelt beteende i form av en trappa.

Fundera gärna på om du gått över gränsen någon gång i ett professionellt sammanhang och på vad du i så fall behöver göra för att förändra ditt beteende. Här är trappan:

Komplimanger – när de ges istället för ett professionellt bemötande

Tafsa utan att röra – att till exempel stirra på könsdelar

Den vänliga klappen – direkt och ovälkommen beröring, till synes oskyldigt men kan vara kränkande

På gränsen-tafsande – att råka stryka sig mot någon i kopieringsrummet eller plocka bort hårstrån från någons bröst

Tafsande och andra övergrepp – sexuella ord och handlingar som är uppenbart kränkande

Det yttersta hotet – om personen inte får som hen vill kommer den utsatta inte att få högre lön eller befordran

Källa: https://chef.se/har-ar-trappan-sextrakasserier/Fotnot: Formulerad av Ninni Hagman, före detta jämställdhetskonsult, på Stockholms universitet. Hagman, N. 1995. ”FÖRÄLSKELSE? MISSFÖRSTÅND? MAKTMISSBRUK? Om sexuella trakasserier i utbildning och arbetsliv”, Polishögskolan, Solna

 

Har du blivit utsatt för något av ovanstående? Tänk på det här:

 1. Lita på magkänslan

  Det är din upplevelse som avgör. Det kan hända att en personen som kränker också använder härskartekniker som förminskar både dig och din upplevelse av kränkningen. Det kan handla om förlöjligande eller att personen lägger över skuld och skam på dig som blivit utsatt. Du ska inte behöva tåla sexistiska skämt och du är inte tråkig eller lättkränkt för att du tar illa upp. Kom ihåg att sexuella trakasserier kan vara både verbala, fysiska och icke-fysiska (som en pornografisk bild).

  Och när det gäller bilder, meddelande eller mejl som känns obehagliga eller obekväma: dokumentera! Spara exempelvis skärmdumpar som bevismaterial.

 2. Säg ifrån

  Känns det inte bra i magen? Säg ifrån till den som kränker dig. Det kan förstås kännas både jobbigt och riskfyllt. I så fall kan du istället ta upp det med din närmaste chef.

  Om det är chefen som har kränkt dig, vänd dig till chefens chef eller HR-avdelningen. Arbetsgivaren har en skyldighet att utreda, agera och vidta åtgärder så att trakasserierna upphör. Utredningsskyldigheten inträder direkt när du talat om att du blivit utsatt. Du har rätt att bli tagen på allvar och få stöd från arbetsgivaren. I samtalen med arbetsgivaren kan du ta med dig ett fackligt ombud eller en kollega du litar på.

 3. Du är inte ensam

  Är det något #metoo-kampanjen visat med all tydlighet så är det att problemen med sexuella kränkningar och övergrepp inte är undantag. Det handlar istället om strukturella problem i ett ojämställt samhälle. Så även om du känner dig ensam och utsatt, så är sannolikheten att fler runt omkring dig har liknande erfarenheter – tyvärr – stor. Om din arbetsgivare inte gör någonting, trots att du tagit upp problemet, kan du vända dig till facket eller Diskrimineringsombudsmannen.

Vi kan hjälpa dig att hantera händelser på arbetsplatsen, till exempel med hur du anmäler det inträffade till din arbetsgivare. Det ska finnas rutiner på arbetsplatsen för hur sådant ska hanteras.

Diskrimineringsombudsmannens hemsida finns det information om hur det ska gå till när en anmälan om sexuella trakasserier görs, och vad du kan förvänta dig från din arbetsgivare.