Tusen kronor mer till dig som vet

Lönestatistiken för 2017 är klar. Trenden håller i sig – den som vet vad chefen har för förväntningar har bättre löneutveckling än andra. Det handlar i snitt om en tusenlapp varje månad.

Ett konkret sätt att få fart på löneökningen är att ha koll på vad chefen förväntar sig av dig. I DIK:s årliga löneenkät får medlemmarna svara på om de frågar sin chef vad de ska göra för att få en bättre löneutveckling.

– Vi ställer den frågan varje år eftersom det lönar sig att ha förväntningarna från sin chef klart för sig. För dem som har koll på det tjänar runt 1 000 kronor mer varje månad än de som inte har det, säger Hans Kyrö, löneexpert på DIK och ansvarig för löneenkäten.

Alla ska ställa frågan

DIK frågar endast medlemmarna om de ställer frågan vad ska göra för att få en bättre löneutveckling. Alltså ingen följdfråga huruvida de får något bra svar eller inte. Ändå är det varje år en markant skillnad i lönepåslag för gruppen som har ställt frågan till sin chef. I årets enkät uppgav nära tusen personer att de inte kunde svara ja på frågan. Den siffran vill Hans Kyrö få ner till noll.

– Mitt mål är att alla medlemmar ska ställa frågan. Det är uppenbart är det viktigt att veta vilka arbetsuppgifter din chef prioriterar om du vill få fart på din löneutveckling. Våga ställa frågan även om du tycker att du inte får något bra svar. Till slut tvingar du chefen att bli bättre på att formulera ett genomtänkt svar, tipsar Hans Kyrö.

Tre tips för bättre löneutveckling: 
- Fråga din chef vad du ska göra för att få bättre löneutveckling.
- Byt jobb ibland.
- Ha koll på lönestatistiken så att du kan begära rätt lön.

Jämför din lön

Vill du kolla hur just din lön ligger till i jämförelse med andras gör du det bäst på Saco lönesök. Där finns den statistik som DIK och andra Sacoförbund har samlat in men också arbetsgivares uppgifter. Totalt finns löneuppgifter från mer än 300 000 akademiker. Här kan du som är medlem i DIK göra lönejämförelser för att se hur ingångslönerna eller löneutvecklingen ser ut, både för din egen utbildning, ditt yrke och/eller för andra yrkesgrupper. Du kan också bryta ner statistiken på olika åldersgrupper, examensår, befattningar, regioner och arbetsmarknadssektorer. Inloggning hittar du på minasidor.dik.se.

DIK:s egen statistik hittar du på här.

Fotnot: DIK:s löneenkät besvarades av 9050 personer.