"Vi behöver en metod för att hantera kaos"

Oskar Henrikson är psykologen som intresserar sig för det friska och konstruerade ett psykologiskt gym. Själen behöver träna, menar han, och testar själv med att bada varje dag. Det ger honom en insikt i hur svårt det är att förändra sig och skapa nya vanor.

Text: Isabella Iverus  Foto: Sören Andersson

Han varken skriker eller plaskar när han glider ned i den upphuggna vaken i Årstaviken strax nedanför hemmet på Södermalm i Stockholm tidigt en måndagsmorgon i februari. Men ansiktet är sammanbitet och doppet varar inte mer än någon minut.

– Egentligen började det med att jag skulle testa hur länge det tar att skapa en ny vana, säger psykologen Oskar Henrikson när han något senare samma morgon kommit i torra kläder och fått en varm kopp te.

– I forskningen stod det mellan 18 och 256 dagar med ett snitt på 66. Jag var nyfiken på om det stämde.

Flera syften med att bada

Men det dagliga badandet har fler syften än bara detta. Det är en form av personlig och socialt nätverksanpassad marknadsföring för Oskars egna konsultnätverk Habitud som arbetar med positiv psykologi – en inriktning inom psykologin som fokuserar på det friska och främst riktar sig till företag och ledare, för att få dessa att bli bättre och effektivare och därmed klara av ett arbetsliv i förändring.

Jag insåg att många inte klarar av en sådan händelse utan att ha en metod i hur man hanterar kaos.

Det måste finnas en enklare väg till sunda organisationer och välmående medarbetare, tänkte Oskar, som nu hunnit fylla 34, redan på psykologprogrammet. Visserligen gillade han utbildningen på Linköpings universitet, men han funderade på varför det kändes som om alla skulle hinna bli sjuka först innan de fick hjälp. Helst ska det ha gått så långt att människor blivit en patient inom psykiatrin.

– Men jag såg framför mig en sorts arbete utifrån människors inneboende kraft genom enkla men funktionella övningar i folkbildningssyfte istället. På så sätt skulle det gå att få många att må bra relativt lätt.

Fascinationen för övningars kraftfullhet hade i princip kommit med modersmjölken. Under uppväxtåren i Åkersberga utanför Stockholm mötte den då 12-åriga pojken Oskar en entusiastisk pluggande mamma varje dag efter skolan. Hon höll på med utbildning nummer två – till psykologilärare – och testade olika pedagogiska knep på sin vetgirige son.

– Det var otroligt spännande, minns jag, och redan då bestämde jag mig för att bli psykolog. Sagt och gjort. Den försigkomna pojken tog till och med reda på de olika meritpoängen på respektive högskola, och vilken pedagogik som erbjöds. Vid 21 läste han sin första termin.

– Det blev i Linköping. De hade ett så kallat problembaserat inlärande som gick ut på att vi själva fick ta reda på fakta och lösa olika case. Det passar mig som inte gillar att bli matad med kunskap utan vill tänka själv, förklarar Oskar från sin plats i det lilla kvadratiska 50-talsköket som är platsen för intervjun. Han är påtagligt lugn och närvarande, och trots total tystnad är det en rogivande stämning i rummet.

Men kanske hade inte hans idé om det psykologiska gymmet och en folkhälsosatsning inom psykologin blivit verklighet om inte skandalen med bolaget Skandia (där bolagets höga chefer renoverat och köpt lägenheter till sig och sina anhöriga för företagets pengar) skakat om den lilla kärnfamiljen. Där arbetade Oskars pappa, och även om han inte hörde till någon av de utpekade cheferna fick turbulensen konsekvenser för hela familjen.

– Jag insåg att många inte klarar av en sådan händelse utan att ha en metod i hur man hanterar kaos, även om vi från början mår bra. Vi människor behöver helt enkelt öva oss i hur vi möter händelser i vår omvärld, förklarar Oskar.

Fokus på förändringsarbete

Med den vissheten såg den livespelande studenten en ny möjlighet inom psykologin. Och forskning i så kallad positiv förstärkning fanns det gott om. Efter att först ha prövat att skriva om ämnet tog Oskar och kollegan Katarina Blom idén vidare och startade förtaget Habitud, nu med fokus på förändringsarbete inom organisationer utifrån positiv evidensbaserad psykologi.

– Det är på tiden att psykologiska hälsosatsningar får samma plats i våra liv som fysiologiska. Idag lägger vi ned massor med tid på att må fysiskt bra för att klara utmaningar, men bränner ut oss på vägen.

Att klara av att genomföra ett bad varje dag oavsett årstid lär mig inte bara något om min egen uthållighet. Jag får också förståelse för hur det är för den som kanske varje dag måste kämpa med att avstå från cigaretter eller socker.

Och faktum är att en individ i balans har mycket enklare att bygga psykologisk styrka – för att klara av utmaningar i arbetet och i livet som helhet – än en som redan är på utmattningens kant. I Oskars arbete börjar det ofta med en föreläsning. Nästa nivå är att utmana gruppen eller personen att förändra något genom olika speciellt framtagna övningar, och ytterligare en nivå upp mäts resultatet i vetenskapliga mått. Mycket sker i en digital miljö. 

Hur orkar han?

– Alltså, jag peakade redan när jag i tonåren ordnade ett jättestort tredagarslajv ute i Bogesundsskogarna i närheten av där vi bodde, och sedan på utbildningen där jag drog i gång en stor årlig konferens för psykologstudenter. Inget är svårt efter det, plirar Oskar i ett försök att få bort övermänniskostämpeln från sin person.

Psykologisk träning behöver inte vara svår

Men strax avslöjar han att ork och fokus delvis bottnar i medveten närvaro och den förmåga som det skänker. Och minsann ligger inte en yogamatta utrullad på golvet i vardagsrummet!

– Jag brukar värma upp med några solhälsningar innan badet, medger han.

Men all form av psykologisk träning behöver inte vara svår och krävande. Enkla småsaker i vardagen kan till exempel vara att skriva upp saker i en tacksamhetsbok varje vecka eller berömma vardagliga utmaningar – istället för resultat – som vi har i våra liv. Och det är här badandet kommer in.

– Att klara av att genomföra ett bad varje dag oavsett årstid lär mig inte bara något om min egen uthållighet. Jag får också förståelse för hur det är för den som kanske varje dag måste kämpa med att avstå från cigaretter eller socker.

Det låter nästan religiöst. Men fint.

I framtiden drömmer Oskar om att samarbeta med en gymkedja och på så vis få människor att träna insidan med samma kontinuitet som vi ägnar åt kondition och fysisk styrka. Fast precis allt har denna unge man faktiskt inte hunnit med. Projekt familj lyser med sin frånvaro.