Gå till innehåll

Bli eller nominera kongressombud

Påverka ditt fackförbund, så påverkar du din arbetssituation – och faktiskt hela din bransch. Genom att bli kongressombud är du med och sätter riktningen för vilka frågor och vilken verksamhet vi ska driva. Nomineringsperioden för kongressen 2021 har nu stängt.

Kongressen är DIK:s högsta beslutande organ och som ombud representerar du åsikterna hos DIK:s medlemmar. Det är ett viktigt uppdrag, men du behöver inte vara något kongressproffs för att vara med och tycka till.

– När jag var med på kongressen första gången var jag helt ny som både facklig medlem och förtroendevald. Jag blev nästan lite förvånad över hur enkelt det var att göra sin röst hörd och hur bra stöd det fanns genom hela processen, berättar Markus Hultcrantz, bibliotekspedagog och ombud på förra kongressen.

Markus tycker det är självklart varför du som är medlem ska nominera dig själv eller en kollega till att bli kongressombud.

– Det är absolut kul och en bra chans att nätverka, men framför allt tycker jag faktiskt att man bör vara med och påverka den situation man har på sitt arbete. Vi medlemmar är experter på hur vår arbetsvardag ser ut och i vilka frågor vi behöver stöttning från facket. Ju fler olika åsikter som kan komma fram i DIK:s kongress desto bättre.

Så går det till att bli kongressombud

Nomineringsperioden för kongressen 2021 har nu stängt.

För att bli ombud måste du vara medlem i DIK. Alla medlemmar kan nominera och bli nominerade till ombud, genom att fylla i ett digitalt formulär. Här nominerar du dig själv eller en annan DIK-medlem.

När nomineringen har stängt så sker ett digitalt val, där medlemmarna får rösta på vilka ombud de vill ska representera dem under kongressen. Du kan bli vald till ordinarie ombud eller till suppleant.

Uppdraget som kongressombud

Kongressombuden ska läsa alla handlingar till kongressen, som till exempel motioner, propositioner och samhällspolitiskt program. Under själva kongressen är ombudens uppgift att diskutera och besluta i frågorna som finns i handlingarna.

Ombuden blir valda för hela kongressperioden, det vill säga kommande tre år och är också med och röstar om det skulle krävas en extrastämma.

DIK:s kongress är detta år helt digital. Mötestiden sprids ut över november månad för att det ska bli lätt att delta utan att vara borta hela dagar från jobbet. Räkna med att du som ombud behöver lägga ner sammanlagt 16-24 timmars arbete.

Här hittar du allt som är bra att veta om kongressen – som hur det går till och viktiga datum.

Bra att veta om kongressen