Fem tips för en bättre löneutveckling

forhandla-om-lon-tips fackforbundet DIK

Vill du ta en mer aktiv roll i din löneutveckling? Här har vi sammanställt några saker som är bra att tänka på inför ditt lönesamtal, men också generellt.

Håll koll på statistiken och våga fråga experterna

Skaffa koll på vad andra som har din titel tjänar! Saco lönesök är Sveriges största databas för akademikerlöner, där du kan sortera statistiken efter till exempel ålder, geografiskt område, utbildningsnivå och mycket mer. Du som är medlem i DIK kommer åt denna statistik genom att logga in på Mina sidor. Om du vill ha hjälp att tolka statistiken, få stöd inför ditt lönesamtal eller bara har funderingar kring lön generellt, så kan du också boka ett kostnadsfritt samtal med våra lönecoacher.

Gör en lista över alla dina arbetsuppgifter

Skriv ner en lista med allt du gjort under året som gått – ta gärna kalendern till hjälp. Arbetsdagarna rusar ofta förbi och det är lätt att glömma bort saker som man har hunnit åstadkomma. Du har kanske tagit på dig några extra arbetsuppgifter, förbättrat rutiner på arbetsplatsen eller delat med dig av kunskap som hjälpt till att kompetensutveckla kollegorna? Allt detta är saker som motiverar en löneförhöjning.

”Lajva” lönesamtal med en kollega eller vän

När du skrivit ner dina anledningar till varför du bör ha en högre lön så kan du be att få testa dina argument på en kollega eller en vän, som får låtsas vara din chef och ställa kritiska frågor. På så sätt upptäcker du enklare vilka argument du behöver slipa på. Du kan självklart också få hjälp med detta från DIK:s lönecoacher.

Glöm inte! I det skarpa lönesamtalet med din lönesättande chef bör du alltid komma ihåg att ställa de här två frågorna: "vad tycker du om min lön?" (för att få en insyn i om din chef anser att den är för låg, ligger rätt eller är för hög) och "vad kan jag göra för att få en bättre löneutveckling?". Att få samma påslag år efter år ger såklart en högre lön från år till år – men inte en bättre löneutveckling.

Fundera på vad som betyder mest för dig

Lön är mer än kronor och ören, så tänk efter om det finns andra villkor som skulle kunna ha större värde för just dig – till exempel extra semesterdagar, avsättning till tjänstepension eller ett högre friskvårdsbidrag. Tänk bara på att en del sådana förmåner kan komma att beskattas. Ta hjälp av oss på DIK om du är osäker!

Påverka lönesättningen redan innan din löneförhandling

Har du kollektivavtal? När de centrala kollektivavtalen har förhandlats så ska det lokala facket komma överens med din arbetsgivare om till exempel lönekriterier och lönestruktur, innan det är dags för de individuella lönesamtalen. Ta reda på vilka som är fackliga representanter på din arbetsplats och berätta vad du tycker! Dina åsikter är viktiga för att de fackliga representanterna ska kunna föra medlemmarnas talan.

Se hur DIK:s lönecoacher kan hjälpa dig i din löneutveckling.

Om lönecoachning