Gå till innehåll

Fyll i löneenkäten – ditt verktyg i löneförhandlingen

loneenkat-header-fackforbundet-DIK

Den 19 oktober landar årets löneenkät inkorgen hos dig som är medlem i DIK. Här berättar vår lönecoach varför det är så viktigt att svara på enkäten och vad du som medlem så småningom kan använda statistiken till.

Oavsett om du är anställd, egenföretagare student eller pensionär så gör du dig själv och dina kollegor en tjänst att fylla i DIK:s löneenkät, som kommer en gång om året. Det tar bara några minuter – och statistiken som enkäten ger har stor nytta. DIK använder statistiken i allt från lönecoachning för medlemmar, till hur vi förhandlar fram centrala löneavtal och påverkar i frågor om lön på arbetsmarknaden.

– Genom löneenkäten får vi unik information om vad som är lönedrivande. Vi får också kunskap om löneläget i de yrken där det i övrigt finns få statistikkällor. Det gör att vi på DIK verkligen kan sätta oss in i våra medlemmars yrkesgrupper och ge specifika råd, berättar Per Johansson, ombudsman och lönecoach på DIK.

Genom att svara på löneenkäten gör du alltså en insats för dig själv, personer inom samma yrkesroll och hela din bransch.

Du har tillgång till Sveriges bästa lönestatistik

Resultatet i löneenkäten presenteras sedan bland annat i Sveriges bästa lönestatistik för akademiker – Saco lönesök. Som medlem hos oss har du fri tillgång till Saco lönesök, där du bland annat kan:

  • Se lönenivån och lönespridningen för olika åldrar, examensår, utbildningar, yrken, befattningar, sektorer och län

  • Undersöka ingångslöner och löneutveckling för olika yrken

  • Jämföra din lön med kollegor och andra akademiker

Du hittar Saco lönesök genom att logga in på Mitt DIK.

Kontrollera dina kontaktuppgifter

Vi skickar vi ut enkäten via mejl den 19 oktober 2021. Logga in på Mitt DIK redan nu och se till att vi har rätt kontaktuppgifter till dig. Om du inte får enkäten, kontakta oss på enkat@dik.se. Om du inte vill delta i enkäten så finns det en avregistreringslänk som du kan klicka på för att inte behöva få några påminnelser.

De svar som du lämnar i enkäten behandlas endast av statistikansvarig och presenteras inte på individnivå. Läs mer om hur DIK hanterar personuppgifter.

Se hur DIK:s lönecoacher kan hjälpa dig i din löneutveckling.

Om lönecoachning