När medarbetarna får säga sitt: del 2

årets byrå: bästa arbetsgivare 2020 del 2

I en bransch där arbetsmiljön många gånger är bristfällig, är det viktigt att som framgångsrik byrå föregå med gott exempel. Det vet Emma Thorp, vd på Scream Mediabyrå, som menar att personalen alltid kommer först. De nominerade i Årets Byrå: Bästa arbetsgivare 25 MKR+ är Scream Mediabyrå, Reaktion i Sverige och Westander.

I DIK:s senaste rapport om kommunikationsbranschen framgår det att de flesta svenska byråer saknar kollektivavtal, att många jobbar mer än de får betalt för och att det saknas policyer för att reglera det. Priset Årets Byrå: Bästa arbetsgivare är en satsning för att uppmärksamma byråbranschens utmaningar, genom att lyfta goda exempel. De nominerade till priset fick högst betyg i den medarbetarundersökning som gjordes i syfte att lyfta fram branschens bästa arbetsgivare (se inforuta längst ned).

Priset har delats upp i två kategorier; en kategori för de som omsätter mer än sju, men mindre än 25 MKR per år och en kategori som omsätter mer än 25 MKR. Uppdelningen har gjorts eftersom förutsättningarna för mindre och större bolag ofta ser väldigt olika ut. De nominerade i kategorin som omsätter mer än 25 MKR är Scream Mediabyrå, Reaktion i Sverige och Westander.

DIK ställde frågan vad de olika byråerna gör för att vara bra arbetsgivare. Jan Ringsö, vd på Reaktion i Sverige, menar att det är ett kretslopp mellan nöjda medarbetare och nöjda kunder.

– Vi som arbetar här har fokus på vår kultur och strategi. Trivsel och arbetsglädje är färskvara. Därför tror vi på att nöjda medarbetare ger nöjda kunder…och nöjda kunder ger nöjda medarbetare. Detta kretslopp skapar stolta medarbetare som blir ambassadörer på lång sikt, säger Jan.

Emma Thorp, vd på Scream, berättar för DIK att deras fokus ligger på att sätta personalen främst och vikten av att skapa en bra kultur för alla medarbetare.

- Det är egentligen en fråga som våra medarbetare bör svara på men på Scream sätter vi personalen främst. Vi är övertygade om att människan gör byrån, att nyckeln till framgång heter talang. Och att en av våra viktigaste uppgifter som arbetsgivare är att säkerställa en kultur där våra medarbetare utvecklas och trivs, berättar Emma. På Scream har vi skapat en trygg och familjär kultur full av glädje, engagemang och omtanke. Det, tillsammans med ett inkluderande ledarskap och stora möjligheter att påverka, tror jag bidrar till vårt fina betyg.

Patrik Westander, vd på Westander, menar att det är viktigt att jobbet ska vara roligt och krävande utan att behöva innebära övertid. 

– Westander vill vara PR-branschens bästa arbetsplats, inte minst för högpresterande småbarnsföräldrar. Vår filosofi är att man ska kunna ha ett roligt, ansvarsfullt och krävande arbete utan att behöva jobba övertid, säger Patrik.

När DIK undrade vad som gör just deras arbetsplats unik, förklarar Patrik att det är viktigt för dem att uppdragen går i linje med det de verkligen vill jobba med – på så sätt blir alla mycket mer nöjda.

– Vi på Westander är bra på att utgå från eget engagemang och tar bara uppdrag som vi själva sympatiserar med. Vi tänker att konsulternas personliga engagemang höjer kvaliteten och garanterar nyttan för uppdragsgivaren.

På frågan hur det känns att vara nominerad till Årets Byrå: Bästa arbetsgivare, svarar Jan Ringsö på Reaktion i Sverige:

– Det är ett jättefint kvitto på att vi är på rätt spår! Men vi är aldrig färdiga med detta, utan det är ett pågående arbete som vi fortsätter att brinna för. 

För första gången någonsin delas priset Bästa arbetsgivare ut på Årets byrå-galan. Priset är ett samarbete mellan DIK, Regi och Resumé och de byråer som nominerats har gjort det enligt en metod framtagen av DIK och Regi. Metoden bygger på en undersökning där medarbetarna har fått betygsätta sin arbetsplats på knappt tjugo områden, men också beskriva policyer och villkor. Svaren har sedan kvantifierats och de tre byråer med högst betyg i varje kategori har nominerats.

Vill du läsa vad de nominerade till Årets Byrå: Bästa arbetsgivare 7-25 MKR säger om sin nominering?

Läs artikeln här!

Dags att bli medlem? Klicka dig vidare här!

Bli medlem