Gå till innehåll

Podd om hemslöjd vinner CREO-stipendiet

creo-stipendium-vinnare2021 fackforbundet-DIK
Mia Lindgren och Elin Thomasson driver tillsammans podden "Hemslöjdens historia".

2021 går DIK:s CREO-stipendium, som ger vinnaren 50 000 kronor till att förverkliga en kreativ idé, till podden ”Hemslöjdens historia”. Genom att lyfta fram profiler inom hemslöjden vill initiativtagarna Mia Lindgren och Elin Thomasson höja kunskaperna om den kvinnodominerade folkrörelse som ligger bakom hemslöjden.

– Vi blev väldigt glada över att få ta emot CREO-stipendiet! Det kommer ge oss tid och utrymme att göra mer research, men även möjlighet att nå ut till ännu fler, säger Mia Lindgren, en av poddens två initiativtagare.

Mia Lindgren driver till vardags ett företag som jobbar med affärsutveckling för kulturskapare och att utbilda studenter i kulturföretagande. Hennes poddkollega Elin Thomasson ansvarar för frågor som rör de nationella minoriteterna på Hälsinglands museum och håller precis på att färdigställa den nya fasta utställningen om Rosa Taikon som öppnar i höst. De startade podden ”Hemslöjdens historia” tillsammans hösten 2019 och har sedan dess träffat och intervjuat flera tongivande personer inom den svenska hemslöjdsrörelsen.

Sverige har en unik historia gällande slöjd och hantverk och idag finns ett stort intresse för området. Det finns dock bara en handfull avhandlingar som berör hemslöjdsrörelsen. Mia och Elin hoppas att kunna bidra till att höja intresset för hemslöjd som forskningsområde.

– Det finns många perspektiv som vi kommer in på genom att prata om det här ämnet: relationen mellan idealism och kapitalism, kvinnors organisering, estetik, civilisationskritik och hela tiden i förhållande till den tid vi pratar om, säger Mia Lindgren.

I säsong 1 intervjuades personer födda på 1930-talet som själva varit med och format hur vi ser på hemslöjd idag. Säsong 2 släpps under hösten 2021 och fokuserar på personer som kan berätta hur hemslöjdsområdet utvecklats från 1980-talet fram till nutid. För den som vill lyssna i hängmattan redan i sommar finns specialavsnittet "Ideal inom hemslöjd" ute från och med 23 juni.

Alla medlemmar kan ansöka om CREO-stipendiet

CREO-stipendiet har delats ut av DIK sedan 2011. Alla som är medlemmar i DIK kan ansöka om CREO-stipendiet. Stipendiet består av 50 000 kronor att använda till kreativa idéer eller kompetensutveckling inom sitt yrke. Tidigare stipendier har använts till att bland annat ordna museivandringar via Skype, att skriva en bok om normkreativ kommunikation och kompetensutveckling inom metallkonservering. 

Här hittar du podden

”Hemslöjdens historia” finns där poddar finns, på Libsyn och instagram @hemslojdens_historia 

Lyssna på podden nu