Jobba där du mår som bäst – så optimerar du livet som frilansare

Emelie-Fagelstedt Svenska-nomader
Emelie Fågelstedt, egenföretagare och digital kommunikatör. Foto: Magnus Laupa.

DIK-medlemmen Emelie Fågelstedt, digital kommunikatör och strateg med 14 års erfarenhet av egenföretagande, förespråkar flexibilitet och hållbarhet inom arbetslivet. I den här intervjun ger hon råd till dig som är nyfiken på att testa på det digitala nomadlivet, trendspaningar i egenföretagarbranschen och tips kring hur du kan tänka när det kommer till arvode.

Emelie har länge jobbat med frågor som rör frilansmarknaden i samhället i stort, bland annat genom samverkansprojektet Giglab Sverige som undersökte hur en mer hållbar arbetsmarknad för frilansare kan skapas. Hon är även en av initiativtagarna bakom Svenska Nomader – Sveriges största mötesplats för digitala nomader och distansarbetare.

– En digital nomad är en person som kan jobba platsoberoende med hjälp av digitala hjälpmedel och som potentiellt kan ha hela världen som arbetsplats. Att jobba på distans kan innebära allt från att leva backpackerliv i Sydostasien till att hitta en tillfällig bas i en europeisk storstad eller att bosätta sig på den svenska landsbygden för att vara nära natur eller familj. I flera branscher är inte jobbet längre knutet till en specifik plats, vilket innebär att vi har större möjlighet att jobba från där vi mår som allra bäst för stunden.

Vad skulle du ge för tips för en egenföretagare som vill ta steget ut i världen och bli en digital nomad?

– I slutändan handlar det om relationer och tillit. Om du har kunder eller samarbetspartners som känner dig och litar på dig är det enklare att få dem att acceptera att du vill jobba från utlandet i perioder. Ett förslag är att börja smått och testa på att jobba från en annan ort under en kortare period, som en vecka. Kanske från en annan plats i Sverige eller en europeisk storstad. Eller varför inte från Alperna nu när vintern och skidsäsongen närmar sig? Det är viktigt att sätta upp rutiner för sig själv, att på förhand ha en plan för arbetsplats som ett co-working space på orten, samt att vara transparent mot sina uppdragsgivare kring planerna. När du testat på att jobba på distans ett tag och bevisat för dig själv och dem du jobbar med att du kan få till en fungerande arbetsdag även utanför din hemstad, så blir det enklare att börja planera för längre resor, längre bort, om det är vad du önskar göra.

Hur säljer man in sig och sitt jobb från andra sidan jorden?

– Det skiljer sig egentligen inte mot hur man säljer in sig i vanliga uppdrag, utan det handlar om att få till just goda relationer och rutiner med den man arbetar tillsammans med. Ett tips är att vara väldigt strukturerad och tydlig i sina arbetsrutiner även när man jobbar från samma stad som sin uppdragsgivare, exempelvis de dagar man kanske jobbar hemifrån. Använd de digitala verktyg som finns till fullo för att få till mer digitala arbetssätt som blir oberoende av plats – som att jobba i delade dokument, ha en bra infrastruktur för chattar och dialoger med kollegor och inom projekt, samt bra fildelning och system för digitala samtal. Om hela infrastrukturen finns på plats och ni redan är vana att jobba på distans med varandra, blir det inte ett så stort steg att sedan föreslå att man ska fortsätta jobba som vanligt fast från en annan plats.

”Uppdragsgivare har en relativt öppen inställning till sina frilansare, och tillåter dem att jobba på distans i högre utsträckning.”

Vi ser att många arbetsgivare börjar locka tillbaka medarbetarna till kontoret igen. Hur tror du att det påverkar möjligheten att vara en digital nomad?

– Jag föreställer mig att det kommer bli tuffare för den med anställning att jobba på distans från utlandet i längre perioder framöver. Samtidigt fortsätter jag se att uppdragsgivare har en relativt öppen inställning till sina frilansare, och tillåter dem att jobba på distans i högre utsträckning. Oavsett vilket behöver den digitala infrastrukturen på ett företag fungera för att kommunikation och projekt ska kunna löpa på oavsett var alla i teamet befinner sig. Jag hoppas att arbetsgivare och uppdragsgivare framåt ska se det som en fördel att tillåta mer flexibilitet till sina medarbetare och frilansare, som ett sätt att få dem att må bättre, att visa på tillit och även för att framstå som mer attraktiva arbetsgivare.

Har du några tips på hur man kan känna sig mindre ensam som frilans?

– Jag tror på att omringa sig med andra frilansare som delar liknande erfarenheter och utmaningar. Jag har ett antal personer som jag kan vända mig till för både hejarop och stöttning så väl som för att diskutera pension, försäkringar och arvoden med. Jag tillhör flera digitala communities där jag kan prata med personer till vardags, men tror också mycket på fysiska möten för att bryta av och få till en social vardag med ”kollegor”. Det är en av anledningarna till att jag tillsammans med Rasmus Solholm nyligen startade konceptet Freelance Mornings i Stockholm, där vi ses fysiskt en morgon i månaden för en timmes frukost och panelsamtal, följt av gemensam co-working för alla som vill resten av dagen.

Vad har du för råd kring arvode, hur mycket ska man ta betalt?

– Våga ta betalt! Du ska ändå täcka in både lön, pension och försäkringar samt semester, arbetsverktyg och arbetsplats. Dessutom ansvarar du själv för all administration, införsäljning och marknadsföring. Och så ska du kunna ta semester. Det blir också viktigt att säkra sin SGI om du exempelvis blir sjuk eller vill skaffa barn. Rådfråga andra frilansare, och omge dig med personer som peppar dig att våga ta riktigt betalt. Givetvis kan det kännas tufft att prissätta sig själv högt emellanåt, men du ska också ha en rimlig lön att leva på och samtidigt gärna bidra till att branschstandarden förblir hög. Ibland kanske ett fast arvode fungerar bättre än en timlön – det beror lite på upplägg. I de fall de är möjligt, försök också gärna få till löpande samarbeten med en kund. Det sänker stressen av att behöva jaga nya uppdrag månad för månad.

”Skaffa ditt eget team av AI-botar som kan hjälpa dig i vardagen.”

Finns det några rådande trender att hålla koll på för egenföretagare?

– Jag tror att distansarbetet fortsätter att vara framträdande, även om det kanske för många handlar om att jobba hemifrån eller från ett co-working space i den egna staden. Jag tror också att vi kommer att se olika teknologier spela en allt större roll i vår arbetsvardag – inte minst generativ AI. Att säkra sin egen kompetensutveckling, att vara nyfiken för utvecklingen på marknaden och att våga testa nytt blir avgörande för att fortsätta hålla sig relevant. Se möjligheterna med AI, räds inte för dem. Skaffa ditt eget team av AI-botar som kan hjälpa dig i vardagen. Testa på VR och se vad det innebär att ta ett möte i en immersiv värld. Sedan tror jag också att vi kommer att jobba mycket mer globalt och över landsgränser framöver – både fysiskt och digitalt.

Vad är fördelen med att vara medlem i DIK för dig som egenföretagare?

– Jag tror att det finns en styrka i att stå samlade och visa på att vi frilansare är en växande och seriös grupp på arbetsmarknaden som behöver uppmärksammas mer i samhällsdebatten. Att vi tillsammans kan verka för schyssta arvoden, bättre arbetsvillkor och sociala sammanhang som skapar välmående på både kort och lång sikt. Samhället är anpassat efter tillsvidareanställningar, 9-till-5 på kontoret, men så ser inte arbetsvardagen ut idag för många. Tillsammans kan vi vara med och påverka för bättre villkor idag och imorgon även för oss som är frilansare.